Dobitnik nagrade za životno djelo “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” za 2021. godinu je Đorđe Nešić pjesnik iz Dalja.

Odluku žirija ovogodišnjih 49. Književnih susreta na Kozari saopštio je predsjednik žirija Goran Maksimović, inače profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu na sjednici Organizacionog odbora.

On je novinarima izjavio da je žiri , u čijem su sastavu pored njega bili i članovi Đorđo Sladoje i Duško Pevulja, odluku donio jednoglasno nakon razmatranja cjelokupnog književnog opusa kandidata koje je tokom rada uvrstio u uži izbor.

“Đorđe Nešić je onaj dragocjeni stvaralac u svome vremenu, najizrazitiji liričar među savremenim srpskim pjesnicima koji je proniknuo u duh tradicije i savremenosti svoga naroda. Time je čitaocima otvorio prostore prepoznavanja i pročišćenja, a zatim nas je sve zajedno uputio da budemo dostojni svojih predaka i svoje budućnosti. Sve to nas je opredijelilo da upravo on bude zasluženi ovogodišnji dobitnik nagrade Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” rekao je Maksimović.

On je dodao da je žiri razmatrao više od 20 imena za koje vjeruje da će u nekim budućim susretima na Kozari biti u konkurenciji za ovu nagradu.

Đorđe Nešić je prvu zbirku pjesama Crv sumnje u jabuci razdora objavio 1985. godine, a zatim su uslijedile knjige: Surogati (1990), Čekajući Stvoritelja (1995), Haronov čamac (1998), Luk i voda (prvo izdanje 2004; drugo dopunjeno izdanje 2012). Ukazujemo i na knjige izabranih i novih pjesama: Prozor kroz koji Dunav teče (2000), Bolje je biti u manjini (2015), Sunce i led (2018). Kao upravnik Kulturno-naučnog centra /KNC/ “Milutin Milanković” u Dalju organizovao je više naučnih manifestacija, a napisao je i knjigu Prvi ciklus, deseta godišnjica rada KNC “Milutin Milanković” (2019).

Pjesme Đorđa Nešića zastupljene su u antologijama srpske poezije, prevođene su na strane jezike, a donijele su autoru i brojne vrijedne nagrade i priznanja među kojima su “Brankova nagrada” , “Laza Kostić” “Sava Mrkalj” “Žička hrisovulja” “Zmajeva nagrada” , “Disova nagrada”, a dobitnik je i plakete “Nikola Tesla” Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba za “izuzetan doprinos unapređenju položaja i očuvanju srpskog identiteta Srba u Republici Hrvatskoj i razvoju srpskih institucija”.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je novinarima da su Književni susreti na Kozari jedna kulturna manifestacija na koju je grad ponosan i koji obilježava Prijedor na najbolji mogući način.

“Vjerujem da je žiri donio najbolju odluku i da je Đorđe Nešić zaslužio tu nagradu”, izjavio je Pavlović.

On je izrazio očekivanje da će građani Prijedora u većem broju ispratiti ovu manifestaciju čiji su centralni događaji svečana akademija u Pozorištu Prijedor, Poetski čas na Kozari i Veče laureata najavljeni za 17-18.septembar.

prijedorgrad.org