Upozoravajući podaci – od ukupnog broja testiranih u Srpskoj, 50 odsto je pozitivnih na virus korona. Testiran je 961 laboratorijski uzorak, a virus je potvrđen kod 471 osobe.

U protekla 24 časa, 15 pacijenata preminulo je od virusa korona.

Prema mjestu prebivališta čak 130 novozaraženih je iz Banjaluke, slijede Bijeljina, Trebinje, Prnjavor i Doboj.

Opet smo došli u situaciju da igra brojki pozitivnih na virus korona bude dominatna. Više nego visok skok novozaraženih u poređenju sa brojem od prije mjesec dana.

– Broj pregleda u prvoj nedelji avgusta za 6 dana bilo je 150 pregleda, sada imamo do 200 pacijenata u toku jednog dana – rekla je dr Vedrana Antonić Kovljenović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Doma zdravlja Banjaluka.

U Bijeljini skoro 70 osto pozitivnih od broja testiranih. Ugrožene trudnice i porodilje. U kovid operacionoj sali Bolnice Sveti vračevi u Bijeljini, prethodnih dana obavljena su dva porođaj.

U Univerzitetsko kliničkom centru 316 oooboljelih od kojih je 36 na respiratoru.

I u Prijedoru povećanje broja noovih pozitivnih slučajeva. Ljekari spas vide samo u vakcinaciji.

– Stvar je u tome da nemamo dovoljno vakcinisane populacije, da je samo 20 odsto ljudi vakcinisano na grad od 89 hiljada stanovnika tako da je glavno i osnovno da se naši građani vakcinišu – rekao je Andrija Vukotić, direktor ЈZU bolnice Dr Mladen Stojanović u Prijedoru.

Građani svjesni značaja vakcinacije, ali opet nedovoljno. U Srpskoj i dalje procenat vakcinisanih 32 procenta

Neki mediji objavili su da je u Srpskoj počela vakcinacija medicinskih radnika trećom dozom.

– Јoš uvijek nije počela vakcinacija trećom dozom.Vidio sam neke natpise u novinama da je krenula,ali koliko sam ja upšoznat vakcinacija trećom dozom nije počela.Nemamo još zvvaničan stav sa nivoa Republike Srpske – izjavio je dr Goran Topić, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC Republike Srpske.

Druga po bitnosti terapija u Klinici intenzivne medicine jeste fizikalna. Posebno značajna za oporavak kovid oboljelih koji su bili na respiratoru.

Ljekari upozoravaju i da je sve više pacijenata i sa simptomima akutne respiratorne infekcije, koji su slični simptomima virusa korona. Јedino rješenje je javiti se porodičnom ljekaru i slušati upute gdje i kada se testirati.

RTRS