Izgradnja auto-puta Banjaluka – Prijedor trebalo bi da počne u oktobru. Ovaj auto-put omogućiće bezbjedniji i efikasniji saobraćaj na sjeverozapadnom dijelu Srpske. Dok Prijedorčani ovim projektom vide mogućnost višeg stepena bezbjednosti saobraćaja i kraće vrijeme putovanja, privrednici smatraju da je ova putna komunikacija značajna za privredni razvoj Srpske.

Skraćeni sati vožnje od Prijedora do Banjaluke, manje gužve na magistralnom putu, visok stepen bezbjednosti – sve su to razlozi zbog kojih Prijedorčani pozdravljaju izgradnju auto-puta.

Taj auto-put trebao bi da prati i izgradnja brze ceste prema Dubici. Zatim veza sa Novim gdje je granica, Veza sa Dubicom gdje je granica.

Na području Prijedorske regije, na ovom magistralnom putu, koji je jedan od frekventnijih u Srpskoj, obilježene su 4 kritične tačke, a u ovoj godini zabilježeno je oko 50 saobraćajnih nezgoda, dok je jedno lice izgubilo je život.

Vozači kažu da će auto-put Banjaluka – Prijedor omogućiti uvođenja dodatnih linija za prevoznike u sjeverozapadnom dijelu Srpske.

– To i za autotransport i za ostale prevoznike iz razloga što će vjerovatno uvoditi neke nove linije. Mislim da bi to bilo jedan od najvećih značaja bar na ovoj dionici – rekao je Marinko Todoran, vozač autobusa “Autototransport” Prijedor.

Kvalitetna putna infrastruktura značajna je i za privredu, ističe Pero Gavranović koji na evropsko tržište plasira namještaj proizveden u Srpskoj.

– To je osnov za sve, ako dođe neki ozbiljan privrednik sa kojim mi radimo, on prvo gleda puteve, kakvi su putevi, kakva je putna struktura, kakve su mašine koje koristimo, ali osnova je i dosta utiče putna struktura – Pero Gavranović, proizvođač namještaja.

Ugovor za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor dužine 42 kilometra, potpisan je 2018. godine.

RTRS