Gradski štab za vanredne situacije je nakon današnje, inače 36.redovne, sjednice potvrdio da je u posljednjih nekoliko dana došlo do blagog porasta broja građana pozitivnih na virus korona.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor potvrđeno je da je od 53 trenutno pozitivna pacijenta, njih 17 prethodno vakcinisano protiv virusa korone, te da se radi o pacijentima lakše kliničke slike. U prijedorskoj bolnici je trenutno 29 pacijenata koji se liječe od oboljenja izazvanih virusom korona. Od tog broja , 14 pacijenata je iz Prijedora, 6 iz Kozarske Dubice, 1 lice iz Oštre Luke, 6 iz Sanskog Mosta i 2 iz Kostajnice. Prvu dozu vakcine protiv virusa korona je primilo 13.918 građana, a dok je revakcinisan 11.431 građanin.

Ukupno pozitivnih od početka pandemije u gradu Prijedoru je 2031, trenutno pozitivnih je 53 lica, ukupno oporavljenih od virusa korona je 1.853 lica, 125 je ukupno preminulih , 173 je pod nadzorom u kućnoj izolaciji, a iz nadzora do sada izašlo 8.130 lica.

Inspekcijski nadzori i nadzori i kontrole policije i komunalne policije su redovni. Komunalna policija je obišla sve škole te utvrdila da je u 95% slučajeva školsko dvorište pokošeno i uređeno za početak školske godine.

U Dječijem vrtiću “Radost” ukupno je upisano 468 djece. Danas je u objektu 303 djece. Roditelji u velikom broju, kao razlog odsustva djece iz vrtića, prijavljuju stomačne tegobe, visoke temperature i dehidraciju. No, broj djece prisutne u objektima je prosjek za ovaj period godine. Vrtić svakodnevno vrši dezinfekciju svojih prostorija. Svakako, preporuke su češće pranje ruku djeci i dezinfekcija prostorija u kojoj djeca borave.

Preduzeće “Komunalne usluge” ad Prijedor u saradnji sa nadležnim gradskim odjeljenjem će narednog vikenda izvršiti dezinfekciju ulica i javnih površina u gradu.

Obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Prijedoru komandant Štaba za vanredne situacije Grada Prijedora, Dalibor Pavlović je naložio da sve javne ustanove i sva preduzeća u gradu uvedu redovnu dezinfekciju poslovnih objekata i radnih prostorija, kako bi se preventivno i pravovremeno djelovalo u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom korona među zaposlenima u kolektivima. Sredstva za dezinfekciju i atomizeri Gradske uprave su na raspolaganju da se preuzmu u navedene svrhe.

Tokom proteklog vikenda izvršena je deiznfekcija zgrade Gradske uprave.

Gradski štab prati situaciju sa širenjem virusa korona među građanima Prijedora, te ukoliko dođe do daljeg rasta broja oboljelih Štab će razmotriti mogućnost pooštravanja mjera.