Predstava “Jugoslavija, moja dežela”/”Jugoslavija moja otadžbina” po odluci stručnog žirija u sastavu Tina Laco, te Irina Dobnik i Elvis Ljajić nagrađena je kao najbolja predstava u cjelini na jubilarnim 40. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu.

Predstava reditelja Marka Misirače rađena je po istoimenom nagrađivanom romanu Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane, a nastala je kao koprodukcija Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor. Koproducent predstave je i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung za BiH.

Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Marku Misirači za spomenutu predstavu “Jugoslavija, moja dežela”/”Jugoslavija moja otadžbina”.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su ansamblu Kamerng teatra 55 za uloge u predstavi “Schindlerov lift” autora Darke Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Ansamblu Narodnog pozorišta Tuzla za uloge u predstavi “Kreketanje” po tekstu Almira Bašovića u režiji Aleša Kurta, nagrada za glumu pripala je i Nermanu Mahmutoviću za ulogu Svebora u predstavi “O medvjedima i ljudima” Narodnog pozorišta Sarajevo čiju režiju potpisuje nedavno preminuli autor i režiser Saša Anočić.

Miljka Brđanin, članica ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske, nagrađena je za ulogu u predstavi “Jugoslavija, moja dežela”/”Jugoslavija moja otadžbina”, dok je glumac Boris Šavija takođe član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srepske dobio nagradu za glumačka ostvarenje u predstavama “Zlatno doba” Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Jugoslavija, moja dežela/Jugoslavija moja otadžbina”.

Najbolji mladi glumac je Dražen Pavlović za ulogu Isusa u predstavu “Isus, Sin Čovječji” autora Halila Džubrana, s rediteljskim potpisom Roberta Pehara, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar.

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Almiru Bašoviću za tekst predstave “Kreketanje” u izvedbi ansambla NP Tuzla. Nagrada za najbolju dramaturgiju pripala je Kemalu Bašiću također za rad na predstavi “Kreketanje”.

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Mirjani Zagorec za izradu kostima u predstavi “Isus, Sin Čovječji”. Ova predstava također je imala i najbolju muziku koju potpisuje Gabrijel Prusina.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Schindlerov lift” Kamernog teatra 55.

nezavisne.com