gradska uprava prijedorIz budžeta grada Prijedora u proteklih šest godina izdvojeno je više od 1.250.000 KM podsticaja preduzetništvu, a iznos realizovanih podsticaja iz godine u godinu raste.

Riječ je o pet projekata pomoći malim i srednjim preduzećima, te novom zapošljavanju i samozapošljavanju koje gradska uprava putem javnih poziva realizuje svake godine.

Najveći dio podsticaja izdvojen je za samozapošljavanje – 557.500 KM i za zapošljavanje novih radnika – 479.000 KM, a slijede podrška uvođenju standarda kvaliteta, odnosno sertifikaciji – blizu 99.000 KM, zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova – 81.250 KM i preduzetničke inicijative za žene – 38.000 KM.

U 2009. godini podsticaji za svih pet projekata iznosili su ukupno 160.000 KM. Ta suma uvećavala se iz godine u godinu, da bi u 2014. godini bila blizu 365.000 KM.

Projekti se provode s ciljem poboljšanja demografske strukture, smanjenja broj nezaposlenih, razvoja tržišta rada i razvijanja javno-privatnog partnerstva između privrednih subjekata i gradske uprave.

Iz gradske uprave u više navrata je naglašavano da se u vremenima krize i smanjenih budžetskih prihoda maksimalno provode planirani podsticaji kako bi se registrovali novi privredni subjekti, stabilizovali postojeći i zapošljavali novi radnici.

Dodjela podsticaja putem javnog konkursa, kojima se želi poboljšati trenutna ekonomska situacija u korist privrede, naročito proizvodnog sektora, biće nastavljena i u ovoj godini.

SRNA