Planinarsko društvo “Klekovača” u okviru planiranih aktivnosti organizuje u nedjelju, 5. septembra 2021. godine VI planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona” povodom 80 godina od formiranja ove partizanske jedinice. Marš će se odvijati na relaciji Lješljani – Svodna – Karan u dužini od 22 km.

Program marša:
1.6h – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
2.7h – dolazak u Lješljane i početak Marša;
3.12-12:30 – dolazak na Karan (404 m);
4.13h – polaganje vijenaca na spomen obilježje, zajednički ručak svih učesnika, druženje;
5.16h – polazak autobusom prema Prijedoru;
6.16:30 – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, komplet prve pomoći. U toku prevoženja autobusom svi učesnici su dužni nositi zaštitne maske preko usta i nosa.

Karanski bataljon dao je 15 narodnih heroja i jednog generala a ratovao je na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika izuzev Makedonije. U blizini spomen obilježja nalazi se dobro očuvana zemunica iz II svjetskog rata u kojoj je bila smještena Karanska partizanska bolnica.

Staza kojom ćemo se kretati zahtjeva dobru kondiciju zbog dužine maršrute. Obilaze se zapadni obronci Kozare.

Prijave za učešće na akciji su obavezne i izvršiti ih na tel. 065/440-150 (Marko Sarić) do petka, 3.9.2021. godine do 12h. Prednost prilikom prijavljivanja imaju članovi PD “Klekovača” Prijedor. Samo oni koji se prijave obezbjeđuju mjesto u autobusu. Broj mjesta je ograničen. Prevoz je besplatan.

Vodič je Marko Sarić.

Prijavljeni učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

PD Klekovača