Uvaženi gradonačelniče, obraćam Vam se kao jedan od 71.151 građana Prijedora koji za vas glasali nisu, a čiji ste takođe gradonačelnik.

Za ovaj sam tekst materijal prikupljala od prvog dana Vašeg stupanja na dužnost i namjeravala ga objaviti u povodu prvih sto dana lokalne vlasti u kojoj Vaša partija ima apsolutnu dominaciju. Odlučila sam sačekati da se dese pozitivne stvari, kako se pismo ne bi sastojalo samo od kritika (ovdje ću ih navesti dio, za preostale – podijeljene u pet grupa – ostavljam još vremena da se poprave, da, eventualno, ni ne budu predmet pisanja). I desile su se, počev od ponedjeljka, 23. avgusta – tačno osam mjeseci nakon što ste preuzeli dužnost gradonačelnika.

Toga ste dana sa predstavnicima dviju ovdašnjih firmi potpisali ugovore za infrastrukturne radove u pet projekata. Kada su snimatelji i fotografi pozvani da uzmu kadrove, izrekli ste i ovo: „’Aj’ nek’ sad neko kaže da se ne radi“. Ovim ste potvrdili da Vam je za početak realizacije prvih većih projekata bilo potrebno osam mjeseci. A to da se ne radi, da nema rezultata rada, da sve ide sporo, do tada ste čuli od mnogih – otvoreno ili uvijeno, direktno ili posredno, naglas ili ispotiha.

Dva dana kasnije na sjednici Skupštine grada Prijedora pokazali ste responzivnost kakvu prethodna vlast, vođena DNS-om, ne bi. U dvijema temama, koje su u javnosti pokrenule debatu, odlučili ste u korist građana, a ne u korist /krupnog/ kapitala, a to je za svaku pohvalu. Povukli ste predloženu odluku kojom je, između ostalog, bila predviđena izgradnja benzinske stanice u užem području grada i u blizini obale rijeke Sane, i niste dozvolili produženje radnog vremena nedjeljom duže od 13.00 časova. Štaviše, otišli ste i korak bliže radnicima, najavivši i inicijativu potpunog ukidanja rada nedjeljom.

Na Vašem bi se mjestu prethodna vlast – u kapacitetu kakvog je imala od 2004. do kraja 2018. godine – odlučila na ignoranciju, usvojila bi odluke u korist biznismena i pustila da javnost o tome polemiše, računajući na to da će se sve stišati za koji dan. Ovo je, stoga, prva pozitivna – i zasad jedina – razlika u korist Vas i stranke čiji ste član u odnosu na vlast DNS, a mnogo više imate sličnosti /o tome drugom prilikom/. Želim Vam što više ovakvih odluka i molim Vas da ne upadate u zamku slavodobitnosti i predstavljate to kao ustupak ili uslugu – vaša je obaveza da građanima služite.

Ne može se, istina, porediti ni opozicija u navedenom periodu i danas. Kada su Vašeg predsjednika stranke jednom prilikom u Prijedoru novinari pitali da komentariše navode ovdašnje opozicije o radu lokalne vlasti, on se nasmijao i pitao zar ovdje ima opozicije. A za Vas je i bolje da je imate i da je imate što kvalitetniju, kako biste i svoj rad korigovali, po potrebi. Jer tapšači po ramenima i ulizice svakom vlastodršcu mogu stvoriti iluziju da je sve što radi /ili ne radi/ idealno.

Pokušavala sam razumjeti zašto se ponašate kao da je i dalje predizborna kampanja. Nemam odgovora na to pitanje. Pretpostavljam da, poneseni izbornom pobjedom koja je kruna te kampanje, vjerujete da je isti modus operandi garantuje i uspjeh u vođenju grada. Ali to što stalno ponavljate da su vaši prethodnici bili loši, ne čini nužno Vas dobrim. Morate graditi svoj imidž na svom radu i svojim rezultatima, a ne očekivati da će Vas neko doživjeti kao suštinsku promjenu /čemu i težite/ samo na osnovu toga što ukazujete na sve loše postupke prethodnika. Ne dozvolite sebi da to bude Vaš identitet. To Vam je i predsjednik Vaše partije rekao prilikom prve posjete Vama kao gradonačelniku: da vjeruje da je u prethodnom periodu svako radio najbolje što je mogao, da su tome doprinosile i subjetkivne i objektivne okolnosti i da se tome ne treba vraćati nego se okrenuti budućnosti. DNS je izbore izgubio – ostao bez mjesta gradonačelnika, učešće u Skupštini grada gotovo prepolovio i preusmjerio se u opoziciono djelovanje. A samo se još Vi ponašate kao da su Vam oni neka prepreka.

Zamjeram Vam personalizaciju funkcije na štetu institucionalnosti. Niste smjeli – bar ne javno, na pres konferencijama i za skupštinskom govornicom – u više navrata ponavljati da odgovarate na sve poruke građana koje dobijate raznim komunikacijskim kanalima. Time 1) šaljete poruku da neko pitanje neće biti riješeno dok ne dođe Vama u ruke i 2) obeshrabrujete građane koji vjeruju da svaka institucija radi svoj dio posla. Dostupan gradonačelnik nije nužno dobar gradonačelnik. Distanca postojati mora da biste sačuvali dignitet institucije.

Na ovaj način tri ste problema stvorili. Izlazeći u susret pojedinim zahtjevima i molbama građana, budžet grada pretvarate u budžet milostinje putem jednokratnih pomoći za sve i svašta /i svakome/. Izlažući sebe – umjesto institucija – direktnoj komunikaciji u najrazličtijim pitanjima građana, obesmišljavate postojanje tih institucija, sužavate njihov prostor za rad i šaljete poruku da su bezvrijedne.

Na primjer, iako postoji Odsjek za mjesne zajednice, iako postoje savjeti mjesnih zajednica /i izbori za iste/, Vi ste nedavno započeli aktivnost koja neodoljivo podsjeća na predizbornu kampanju – posjete mjesnim zajednicama u društvenim domovima u večernjim časovima. Ne mislite li da bi možda bilo dovoljno da ste pospješili komunikaciju na relaciji mjesne zajednice – odsjek – kabinet gradonačelnika? I tako za daleko kraće vrijeme dobili informacije o potrebama svake mjesne zajednice? Dalje, ako Vi radite duže od predviđenog radnog vremena, to je Vaš izbor, ali to ne podrazumijeva da je to izbor Vaših zaposlenih. Pitam za načelnike odjeljenja koje vidim na ovim prijevremenim tribinama. I za direktore javnih preduzeća i ustanova koje ste okupili dva puta: jednom na Veliki Petak, jednom u subotu, a pojedinačno je svako specifičan i različit od svih drugih – čak i oni u istim oblastima – da se ni ne može doći do konkretnog rezultata niti jedinstvenog rješenja. Te i ovo, kao i posjete mjesnim zajednicama, podsjeća na demonstraciju sile: kad mogu ja, možete i vi; ako se ko protivi, neradnik je. Umjesto ovoga, vjerujem da bi bilo efikasnije da od njih očekujte i tražite punu produktivnost u osam radnih sati na dan, a da im slobodno vrijeme ne uskraćujete.

Treći i najštetniji problem uspostavljenog sistema da se pitanja građana rješavaju ‘uprijeko’, mimo institucija, jeste što to širi prostor za manipulaciju i ucjene, sužava prostor institucionalnog djelovanja, ukida demokratski potencijal, a uvodi funkcionisanje vlasti u zavisnosti od dobre volje pojedinca. To je pogubno i za same nosioce vlasti jer ako učine uslugu jednom čovjeku, isto će očekivati i svi drugi. Kada ne mogu učiniti uslugu, neće im se vjerovati – jer, kako su mogli ranije i kako mogu drugom. A zahtjeva je raznih. Na primjer, da gradonačelnik pomogne popravku zuba.

Ja Vas za nepostojanje više rezultata u ovom vremenskom periodu ne osuđujem. Vi imate dobru volju i ona je nesporna. I vjerujem da biste svakom pomogli kada biste mogli, a mogli biste kada bismo imali budžet Londona. Ovako, imate ograničene resurse, a nemate sposobnost upravljanja zahtjevima koji su daleko veći od raspoloživih kapaciteta. U rovitim situacijama pokazuju se sposobnost, kvalifikacije i kompetencije. Neznanje ne oslobađa odgovornosti.

Uvaženi gradonačelniče, ni za Vašeg prethodnika nisam glasala. I nisam se pokajala. Na Vama je hoću li se pokajati što, da ponovim, ni za Vas glasala nisam. I reći ogriješih se o ovog čovjeka. Imate još pet šestina mandata

zamisli.ba – Katarina Panić