Prirodne ljepote, obronci planine Kozare, ali i rijeke i jezera na području grada Prijedora, pogodni su za razvoj seoskog turizma.

Međutim, tek pokoji domaćin odlučio je da unovči blagodati prirode.

Potencijale ove grane turizma, prepoznali su u gradskoj turističkoj organizaciji i odlučili da podstaknu njen razvoj.

Podno planine Kozare, u Gornjoj Lamovitoj, nalazi se djedovina Ratka Grahovca. Staro imanje nije zapustio, nego je od njega napravio pravi turistički raj.

– Imamo povećan broj gostiju bez obzira na koronu. Pomalo se vraća taj stepen zainteresovanosti za seoski turizam i sigurno će to imati odijeka. Ne tako brzo, investirati se mora, ulagati se mora – priča Ratko.

Na isti korak odlučila se i porodica Radaković.

Osim bogate lepeze domaćih, pčelinjih proizvoda, otišli su korak dalje i otvorili prvi Api inhal centar. Prema standardima evropskih zemalja, ali uz cijenu koja je i do dvadeset puta niža i prilagođena našem stanovništvu.

– Mislimo da idemo u pravcu razvoja tog API turizma. Samim tim bismo vezali tu priču da imamo svoje proizvode, da imamo svoje lječilište, a svakako bismo ponudili terapiju noćenja na aromatičnom mirisnom sijenu, što je nešto novo – kaže Duška Radaković iz Gornje Dragotinje.

Potencijal za razvoj seoskog turizma na području Prijedora je velik. Zbog toga je gradska turistička organizacija pokrenula inicijativu. U izradi je registar poljoprivrednih gazdinstava.

– Pokušavamo da ljudima damo informaciju da se mogu još nečim baviti, da to nije samo poljoprivreda, i da treba poljoprivreda da bude primarna djelatnost a kao sekundarna djelatnost može da bude turizam – navodi Amira Ganić, direktor Turističke organizacije grada Prijedor.

Iako jako nerazvijena turistička grana, na prijedorskom području nudi brojne prednosti. Mogućnost oživljavanja zapuštenih domaćinstava, ali i dodatni ili čak osnovni vid zarade.

RTRS