prijedor februar 2015 (1)Prijedor je, konačno, dočekao da postane centar regije, šeste u Srpskoj koja obuhvata najveći grad u Potkozarju i opštine Oštra Luka, Novi Grad, Krupa na Uni, Kostajnica i Dubica.

Lokalne zajednice na krajnjem zapadu Srpske u tome vide svoju šansu. Ekonomisti kažu da će regija procvjetati onoliko koliko se sama izbori za svoj položaj. Trebalo bi prionuti na posao jer prilika, itekako, ima. Posebno u evropskim, razvojnim, projektima.

“Potpuno drugačiji će i nama biti pristup kad u pripremi projektnih prijedloga kažemo da zastupamo regiju koja ima 230 hiljada ljudi nego kad kažemo da zastupamo interese grada od 97 hiljada stanovnika”, rekao je Mišo Reljić iz Agencije za lokalni ekonomski razvoj PREDA.

Šanse su brojne jer regija dobija bolje uvezane privrednike, mogućnost veće saradnje sa drugim regijama, posebno u Hrvatskoj sa kojom veći dio Potkozarja graniči ali i niz drugih, institucionalnih, olakšica. U Prijedoru se često čuje i da je najveći problem grada to što je suviše blizu Banjaluke. S tim se slaže i lokalna opozicija.

“Smatram svakako da će nam to donijeti mnogo koristi, prije svega, za građane naše regije da ne moraju, kako građani tako i privrednici, svoje neke aktivnosti npr. iz Kostajnice ili Novog da idu u Banjaluku. Nadamo da će sjedišta nekih republičkih institucija biti ovdje kod nas u Prijedoru”, rekao je Dalibor Grabež, potpredsjednik Gradske skupštine.

Za formiranje regije godinama se zalagao Marko Pavić. Nakon što je Prijedoru vraćen status grada i Centar javne bezbjednosti, ovo je bio logičan potez, kaže gradonačelnik. Priznaje da je pomoglo i to što je predsjednik stranke koja je u vladajućoj koaliciji.

“Ja sam u prilici da neke stvari uradim i iz principa neću uraditi nešto što bi nekome škodilo. Ja samo radim ono što Prijedoru i ovim opštinama može da koristi. Ali normalno da se ja zalažem za ovu regiju jer tu stanujem, tu sam gradonačelnik i logično je da njihove interese branim”, kaže Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

Prijedor je bio centar sreza po nekadašnjem uređenju 60-ih godina prošlog vijeka, a 1990. je izgubio taj status. Ponovo je ozvaničen Novim prostornim planom Srpske koji je usvojen u Narodnoj skupštini.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL