kv-alkotestMarinko Gnjatović, inspektor za poslove bezbjednosti saobraćaja u CJB Prijedor, rekao je da je policija, krajem marta, u dvodnevnoj i redovnoj akciji pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s posebnim akcentom na vozače koji upravljaju pod dejstvom alkohola i pod dejstvom droga, na području koje pokriva CJB Prijedor alko-testirala 236 vozača. Iz saobraćaja je isključeno 90 vozača: 80 koji su imali utvrđeno dejstvo alkohola i deset koji su odbili alkotestiranje.

„Na terenu su bile i razmijenjene patrole, tako da su neke radile van svog staničnog područja, kako bi izbjegli sindrom malih sredina, vezan za poznanstva, intervencije, izbjegavanja kontrole i slično“, rekao je Gnjatović i ponovio da je dozvoljena količ ina alkohola u krvi u RS regulisana zakonom.

Neke kategorije vozača, poput mladih vozača do dvije godine iskustva i profesionalni vozači, C, E i D kategorije, za volanom moraju biti potpuno trijezni.

Vozačima amaterima, B kategorije, toleriše se do 0,3 promila. Preko tog plaćaju kazne: do jednog promila 50 maraka, od jednog do dva 100 maraka i zabranu vožnje od mjesec dana.

Preko dva promila, kazna je 400 maraka, sa tri mjeseca bez vozačke dozvole. Na sve treba dodati i troškove alko-testiranja koji iznose 50 maraka.

Kozarski vjesnik