Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su, u okviru ranije započete akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrola prijavljivanja radnika, širom Republike Srpske u prošloj sedmici izvršili 111 kontrola, te su u 54 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 62 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 156.500 maraka.

Istovremeno, inspektori su za 27 poreskih obveznika izrekli usmeno rješenje, tj. mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti koja neće biti izvršena ukoliko poreski obveznici u roku od 72 časa od izricanja mjere, u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama, uplate izrečenu novčanu kaznu. Pored toga, u okviru ovih kontrola inspektori Poreske uprave RS su otkrili i 10 neprijavljenih radnika.

Najviše nepravilnosti utvrđeno je kod poreskih obveznika sa područja koje pokrivaju područni centri Poreske uprave RS u Banjaluci i Zvorniku, gdje je utvrđeno 12, odnosno 11 nepravilnosti. Zbog utvrđenih nepravilnosti prošle sedmice su sankcionisani poreski obveznici iz Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Oštre Luke, Bijeljine, Nevesinja, Vukosavlja, Broda, Dervente, Teslića, Zvornika, Čajniča, Novog Goražda, Višegrada i Rogatice.

Inspektori Poreske uprave RS će i u narednim danima nastaviti sa ovom akcijom pojačanih kontrola na teritoriji cijele Republike Srpske, pa ovom prilikom pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da prijave apsolutno sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa ili druge nepravilnosti i to putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS, u rubrici „Prijava neizdavanja fiskalnih računa“.

“Naglašavamo da cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje, te suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije”, kažu iz Poreske uprave RS.

nezavisne.com