avaz-dragan radocaj (1)Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se u cijelom svijetu, a od jedne takve boluje Dragan Radočaj (19) iz Ljeskara kod Prijedora. Riječ je o izuzetno rijetkoj bolesti osteogenesis imperfecta ili bolesti „staklenih kostiju“.

Životni moto

Radočaj je do svoje desete godine izbrojao više od stotinu lomova kostiju. Lomio je ruke, noge, prste, vilicu, rebra, ključnu kost. Nekad je, kaže, morao nositi gips, a nekad su kosti same zarastale.

Njegova majka Dragana ističe da je buđenje znalo biti prava noćna mora, jer je kosti lomio i u snu, a i poneki obrok završavao se u suzama, sa slomljenom vilicom.

O svojoj bolesti Dragan priča sasvim otvoreno, s uvijek prisutnim osmijehom i solidnom dozom optimizma. Njegov životno moto je sasvim jednostavan.

– Pa treba se boriti. Sve sam proučio o staklenim kostima. I onima koji ne znaju, mogu reći da ti lomovi mnoge bole. Ali, prođe i idemo dalje. Uvijek se nađe neki zanimljiv sadržaj, neki hobi. Evo, sad sam zaokupljen origamijem. Sutra će biti nešto novo – kaže Dragan.

avaz-dragan radocaj (2)Majka Dragana najveća mu je podrška

Zbog staklenih kostiju, na koje su po rođenju ukazivale plave bionjače, završio je samo četiri razreda škole.

– Bilo je to prilično komplikovano. Majka Dragana me nosila u školu, vraćala, jednom sam se nakon prevrtanja invalidskih kolica, bez kojih ne mogu, sav polomio… Nema gdje mi nisu morali staviti gips. Bilo je mnogo petica, ali sam morao odustati – kaže Dragan.

Kurs informatike

Ono što nije dobio u nastavku školovanja, sam je u međuvremenu naučio. Govori engleski, naučio je sve o svojoj bolesti, internetom putuje na mjesta na koja, vjerovatno, nikad neće otići, u planu ima i online kurs informatike. Odlično zna gdje je koja akcija i u kojoj trgovini treba kupovati… Ovih dana tražio je čak i informaciju o tome jesu li sjedišta u gradskom kinu u Prijedoru prilagođena za invalide, jer bi volio pogledati film “50 nijansi sive”.

Sanja elektromotorna kolica

Dragan ima obična invalidska kolica, a sanja ona elektromotorna. Nije mu važno hoće li biti nova ili polovna. Samo neka voze.

– Znam da su skupa, da mnogo koštaju, za moju porodicu to je baš previše. A meni bi značila cijeli svijet. Tada ne bih bio vezan ni za koga – ozbiljan je Dragan.

One koji mu mogu pomoći da ostvari svoj san pozvao je da mu se jave na broj mobilnog telefona 066/838-086.

Dnevni avaz