Nastavio se trend odlaska u inostranstvo kvalifikovane radne snage.

Tako poslodavci muku muče sa nedostatkom ugostiteljskih, građevinskih i sezonskih radnika.

Zanimljiv je podatak da je povećan broj zaposlenih u Republici Srpskoj u odnosu na period prije pandemije, a da opet postoji problem sa određenim deficitarnim zanimanjima.

Poslovna zajednica podsjeća da su posljednje dvije i po godine rasle plate. Sindikat to potvrđuje, ali smatra nedovoljno da radnici ne bi, barem sezonski, odlazili van BiH.

U ljetnim mjesecima primorje je u svakom smislu privlačnije, pa i finansijski. Kako tvrde naši konobari koji su tamo, Crna Gora više nije tako atraktivna za sezonce kao ranije, ali zato u Hrvatskoj njihove kolege imaju višestruko veće plate.

– Svi idu za Hrvatsku. Za 1.400, 1.500 evra ljudi rade ovaj posao – kaže konobar u Tivtu iz Prijedora.

Posljedica toga je nedostatak ovih radnika kod nas. Naši ugostitelji kažu da teško nalaze radnu snagu, posebno ljeti.

– Rekao bih na osnovu analize hrvatskih anketnih kuća preko 8.000 radnika u ovom trenutku je otišlo i još na mostu doslovno čeka prelaz, jer njima je malo kada bi odveli sve naše radnike a mi nemamo resurse – naveo je Vladimir Šurlan iz Udruženja ugostitelja.

– Mi smo suočeni sa konkurencijom zapadnih zemalja pogotovo u sezonskim poslovima, primorjem u Crnoj Gori, Hrvatskoj i ne odlaze samo konobari već i iz drugih zanimanja – dodao je Goran Račić iz Privredne komore Republike Srpske.

Iz Saveza sindikata smatraju da je glavni razlog plata. Poslodavci podsjećaju da su lični dohoci rasli 12 odsto u posljednje dvije i po godine. Sindikalci poručuju to nije dovoljno da bi bio zaustavljen odlazak radne snage.

– Kad pogledate po strukturi dvije trećine radnika iz privrednog sektora radi ispod prosjeka u Republici Srpskoj – upozorio je Goran Stanković iz Saveza sidikata Republike Srpske.

Prema statistici Saveza sindikata prosječna majska plata u hotelijerstvu i ugostiteljstvu bila je 690 maraka, građevinarstvu nešto više od 700 prerađivačkoj industriji manje od 800.

Analize sindikata pokazale su da bi mjesečna zarada trebalo da bude 1.200 maraka kako bi bio spriječen odliv radnika. Problem je što odlaze kvalifikovani za određene poslove.

– U Trebinju postoji problem, jer oni koji završe za ugostitelje ne bave se tim, pa moramo tražiti iz druge branše, tako da je problem sa kvalifikovanom radnom snagom – naveo je Ranko Brajić, šef sale restorana Ognjište u Trebinju.

Zbog odlaska domaćih radnika po svemu sudeći u narednom periodu šansu da rade na našem tržištu dobiće radna snaga iz drugih zemalja.

RTRS