Muslimani širom svijeta danas slave Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika. Ovo je porodični praznik, a karakteriše ga prinošenje žrtve, uglavnom kurban jagnjeta koje se dijeli na tri djela. Jedan dio za potrebe ukućana, drugi se poklanja rodbini, a treći dio siromašnima.

Porodica Nazifa Pađana iz Hambarina i ove godine na tradicionalan način slavi ovaj praznik. Obilježavanje je počelo odlaskom u džamiju na jutarnju molitvu, a nastavljeno u porodičnom domu bajramskim doručkom.

– Kurban-bajram je blagdan kada prinosimo žrtvu, ovna ili goveče. Jedan dio za potrebe ukućana, drugi se poklanja rodbini, a treći dio siromašnima. To je poseban dan kod muslimana, dan kada se trudimo da budemo što bolji i da ga što ljepše provedemo – rekao nam je Pađan.

Vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban-bajram čestitao je Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Želja mu je da ga uz darivanje provedu u porodičnom krugu.

Kurban-bajram slavi se četiri dana. Prvog dana majke i očevi bogato daruju svoju djecu i mlađu rodbinu, a domaćice pripremaju bogatu trpezu za goste.

kozarski.com