U Prijedoru je u nedjelju, 11. jula 2021., u 65. godini života preminuo Bogdan Šibar.

Za one koji ga ne znaju po imenu i prezimenu, navešćemo nekoliko stvari po kojima je bio prepoznatljiv i sigurno će ostati upamćen.

Ako je potpisnik ovih redova prije nešto više od godinu dana, kada je preminuo njegov dobar prijatelj Borislav Veselinović, za istoga napisao da je svojim fotografijama bio svojevrstan hroničar dešavanja u Prijedoru, za Bogdana se može slobodno reći nešto vrlo slično.

On je, naime, pasionirano prikupljao stare fotografije našeg grada i dešavanja u njemu i iste dijelio putem društvenih mreža.

Prije sedam godina je osnovao Facebook grupu Nekad bilo u Prijedoru… koja je tokom svog postojanja okupila skoro 9.000 Prijedorčana raznih generacija i sa raznih krajeva svijeta koji su rado dijelili uspomene iz nekih ljepših vremena.

“Cilj grupe je da njeni članovi sa svojim starim fotkama (starijim od 1990 g) i komentarima vrate našem gradu onu staru dušu koju je nekada imao. Svi ljudi dobre volje su dobro došli”, dio je opisa grupe koju je Bogdan pokrenuo.

U nerijetkim prilikama “izvlačio” je stare fotografije “iz naftalina” i njima oduševljavao one kojima je Prijedor u srcu.

“Iskreno saučešće, znao sam ga od njegovih dječačkih dana, naših prvih navijanja za ‘Partizan”, a u zadnje vrijeme volio sam mu pomoći oķo podataka za mnoge fotografije koje je na čudesan način pronalazio. Dobri moj Bodo, laka ti zemlja!”

“Toliko dobrog i lijepog je ostavio na ovoj stranici punoj sjećanja i pozitivnih misli. Učinio je nešto što mnogima nije niti će ikad poći za rukom. Počivaj u miru dobri naš Bogdane!”

“Čitam i ne mogu da vjerujem koliko je čovjek ujedinio ljude svih nacionalnosti u jedno, ljubav prema rodnom kraju Prijedoru, tu se vidi njegova dobrota, nisam ga poznavao ali sviđalo mi se to što je činio, počivao u miru”.

Ovo su samo neki od komentara onih koji su ga poznavali lično ili samo “virtuelno” u grupi “Nekad bilo u Prijedoru …” na vijest o preranom odlasku Bogdana Šibara.

Osim neizmjerne ljubavi prema svom gradu i porodici, imao je još jednu veliku strast, “Partizan”.

Navijač, “Grobar” od glave do pete, zdušno je bodrio ovaj klub, bilo da je u pitanju fudbal, košarka ili neki drugi sport.

Vjerovatno ni on sam nije znao na koliko je utakmica “Partizana” bio.

Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Skupštine Udruženja navijača “Grobari Prijedor” koje je nastalo krajem 2017. godine.

Osim toga pokrenuo je i grupe “Grobari 50+” i “Grobari 60+”.

Brojni članovi Udruženja “Grobari Prijedor” danas su prisustvovali posljednjem ispraćaju Bogdana Šibara na groblju Pašinac.

Od jednog od svojih osnivača oprostili su se dresom FK “Partizan” na kojem je pisalo “GROBAR bio je…” a koji je položen na njegov kovčeg.

Tekst – www.prijedordanas.com
Foto – Udruženje navijača “Grobari Prijedor”/Nekad bilo u Prijedoru