nezavisne-saobracajka (1)Gojko Gavranović (68) iz Prijedora je poginuo, a 10-tak osoba, mahom putnika iz autobusa, lakše je povrijeđeno u nesreći danas oko podneva u mjestu Verići, na magistralnom putu Banjaluka- Prijedor.

Nesreća je policiji prijavljena oko 12 časova, a utvrđeno je da su u njoj učestvovali nastradali Gavranović koji je vozio kedi “folcvagen”, zatim Vlatka Rajlić (50) iz Prijedora, vozač džipa “suzuki” sa njemačkim registarskim oznakama i autobus koji je saobraćao na relaciji Banjaluka- Kozarska Dubica, a za čijim volanom je bio Milorad Marin.

Prema izjavama očevidaca, “suzuki” koji se kretao iz pravca Prijedora prema Banjaluci, nekoliko trenutaka prije nesreće zaustavio se na mostu, ispred postavljenog saobraćajnog znaka koji je upozoravao na rupu na cesti. Džip se zaustavio kako bi propustio autobus koji je dolazio iz suprotnog pravca. U tom trenutku iz pravca Prijedora, pri velikoj brzini, naišao je kedi koji je uletio u “makaze”.

nezavisne-saobracajka (2)“Kedi je prvo udario u prednji lijevi dio autobusa, a zatim se odbio na zaustavljeni ‘suzuki’ koji se prevrnuo na bok. Kedi se nakon svega odbio u jarak pored puta i zaustavio. Udar je bio toliko jak da su krhotine auta i autobusa razbacane nekoliko desetina metara od mjesta nesreće”, ispričao je očevidac koji je želio ostati anoniman. Vozač kedija je poginuo na mjestu nesreće, a Rajlićeva sa kojom je u autu bila prijateljica i dvoje djece u dobi od dvije i tri godine, lakše su povrijeđeni. Lakše povrede zadobili su i putnici u autobusu.

Milorad Marin, vozač autobusa za “Nezavisne” je ispričao da se sve odigralo u sekundi i da je pokušaovao spriječiti najgore.

“Vidio sam da jedan džip stoji i da me propušta. U istom trenutku ugledao sam da se iz pravca Prijedora približava kedi velikom brzinom i bukvalno sam bježao prema bankini na mostu, o čemu svjedoče tragovi na asfaltu. Na žalost brzina kedija je bila prevelika i sudar je bio neizbježan. Nakon sudara trudio sam se da održim autobus na cesti i spasim putnike”, ispričao je vozač autobusa.

nezavisne-saobracajka (3)Mile Bokan, putnik, kaže da je sjedio odmah iza vozača u trenutku nesreće.

“Primjetio sam da kedi vozi brzo i rekao sam našem vozaču da kedi prelazi punu liniju.

Uhvatio sam našeg vozača za ramena kako on slučajno ne bi ispao iz autobusa. Udar je bio žestok, ali na sreću niko od putnika iz autobusa nije teže povrijeđen, samo jedna djevojka je zadobila posjekotinu na glavi”, prisjetio se Bokan.

Mladen Šurlan, putnik u autobusu takođe je ispričao da se sve odigralo u nekoliko sekundi. “Osjetio sam jak udar, a kasnije sam vidio šta se ustvari dogodilo”.

Nezavisne novine
nezavisne-saobracajka (4)