srna-forum za bezbjednost 26februar (1)Forum za bezbjednost građana grada Prijedora inicirao je juče osnivanje regionalog tijela koje bi pokrivalo svih šest lokalnih zajednica prijedorske regije.

“U ovom pravcu treba razmišljati zbog toga što je u novom prostornom planu Republike Srpske grad Prijedor centar nove regije sa još pet opština, umjesto što je do sada ova teritorija pripadala banjalučkoj regiji”, rekao je predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović.

Potpredsjednik Foruma za bezbjednost građana grada Prijedora Draško Đenadija pozvao je predstavnike opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Krupa na Uni i Oštra Luka, koji su prisustvovali sjednici Foruma, da u svojim lokalnim zajednicama okupe ljude koji imaju volju da rade i koji mogu ispred institucija koje predstavljaju doprinijeti poboljšanju bilo kojeg apsekta bezbjednosti.

“Imamo iskustvo u radu Foruma još od 2003. godine i na raspolaganju smo kolegama u svim lokalnim zajednicama za pomoć u konstituisanju foruma. Ne treba očekivati da imaju 30 ljudi u svojim forumima od samog početka, kao što to ima Prijedor, nego treba da rade postepeno i rezultati će vremenom doći”, rekao je Đenadija.

Forum za bezbjednost građana grada Prijedora predstavljaće svoj rad u svim opštinama regije, a regionalni forum trebalo bi da se sastaje jednom ili dva puta godišnje, svaki put u drugoj lokalnoj zajednici, s ciljem razmjene informacija i iskustava.

Inspektor Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Zoran Inđić predstavio je izvještaj o bezbjednosnim pokazateljima ovog centra za prošlu godinu i istakao da Forum ima snažnu preventivnu ulogu u pitanjima bezbjednosti.

“Ovakvi forumi nemaju snagu da rješavaju probleme, ali imaju snagu da predlažu rješenja institucijama i u mnogim situacijama njaši su prijedlozi bili uvaženi. Imamo odgovornost tim veću jer imamo snagu da utičemo na rješavanje problema”, istakao je Inđić.

Predsjednik Foruma za bezbjednost grada Prijedora Sanja Munjiza predstavila je izvještaj o radu ovog tijela za prošlu godinu i plan rada za 2015. godinu.

Naredna sjednica Foruma biće održana u drugoj polovini aprila i biće izbornog karaktera, budući da sadašnjem rukovodstvu ističe drugi mandat.

SRNA