Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je na početku mandata najavio da će obići i upoznati se sa radom i problemima svih gradskih preduzeća te je to bio povod da posjeti preduzeće “Autotransport” i o trenutnoj situaciji i problemima sa kojima se susreću, razgovara sa rukovodstvom preduzeća.

Pavlović je nakon ove posjete naglasio da je potrebno izraditi detaljnu analizu nerentabilnih pa onda i svih ostalih linija javnog prevoza na području grada i nakon toga sačiniti ravnomjernu podjelu na “Autotransport” i ostale prevoznike.

“Mislimo da samo zajedničkim snagama `Autotransporta`, Gradske uprave i ostalih prevoznika možemo naći rješenje isto kako smo našli kvalitetno i adekvatno rješenje za taksi prevoznike”, rekao je Pavlović.

On je podsjetio da je usljed pandemije drastično smanjen broj putnika, da je novo rukovodstvo zateklo oko pola miliona maraka neizmirenih obaveza i da postoje i problemi sa nelojalnom konkurencijom.

“Veliki broj linija nije ispoštovan od strane svih prevoznika na teritoriji grada. Za neke linije uopšte ne postoji ni potreba, tako da će Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove zajedno sa mnom krenuti u analizu svih tih linija i redova vožnje”, rekao je Pavlović.

On je najavio da će se morati pojačati rad tehničkog pregleda vozila.

“To smo već dogovarali sa svim gradskim preduzećima da oni svoja vozila dovoze isključivo i jedino u `Autotransport` na tehnički pregled kako bi sredstva kružila između gradskih preduzeća. Potrebno je da i turistička agencija poboljša svoj rad i da se nekim turističkim odlascima obezbijede sredstva za `Autotransport`”, istakao je Pavlović.

On je dodao da je bilo riječi i o mogućoj finansijskoj pomoći grada.

“Za sada je to planirano 150.000 KM u budžetu grada, ali gledaćemo da rebalansom obezbijedimo još sredstava”, najavio je Pavlović.

Vršilac dužnosti direktora “Autotransporta” Bogoljub Marmat rekao je da su načelno dogovorene neke stvari i da će se u narednom periodu obaviti još neki sastanci gdje će struka pronaći neka nova rješenja i predočiti gradonačelniku šta bi to bilo za buduće vrijeme da grad ima odgovarajući gradski i prigradski prevoz.

“Trenutno imamo 75 zaposlenih, 23 vozila prosječne starosti od 10 do 20 godina, dva turistička autobusa i turističku agenciju. Što se tiče zaposlenih, plate su redovne zasad. Šta će biti ubuduće, ja ne mogu pretpostaviti. Naš je bio apel prema gradonačelniku da sve škole i đake i penzionere vozi `Autotransport` zato što imamo mi čime da vozimo, a imamo i dobru

prijedorgrad.org