Grad Prijedor nema spremne projekte za investiranje zbog čega je gradonačelnik Dalibor Pavlović dao zadatak načelnicima gradskih Odjeljenja da odrede prioritete iz svakog resora i urade projekte.

Iz Službe za informisanje grada Prijedora saopšili su za Srpskainfo da pripremljene projekte nisu zatekli u gradskoj administraciji nakon što je SNSD preuzeo vlast od DNS.

Poručuju da je zadatak na pripremi projekata gradonačelnik dao načelnicima prije mesec dana.

Problem nespremnih projekata isplivao je na površinu nakon što je Ambasada SAD izrazila želju da u oblast školstva u Prijedoru uloži oko 500.000 KM.

– Sve je još u fazi pregovora i dogovora, a ukoliko se nešto konretnije dogovori, to bi trebalo da bude poznato početkom naredne godine. Za najavljenu donaciju od 500.000 KM donator je izrazio želju da bude iz oblasti školstva. Grad Prijedor će u koordinaciji s donatorom odlučiti kad će i gdje biti uložen novac i smatramo da ima dovoljno vremena da se projekat nakon dogovora pripremi – zaključili su u Gradskoj upravi.

Da Prijedor nema spremne projekte otkrio je predsjednik Gradskog odbora SNSD, Saša Bursać, koji je inače i odbornik u lokalnom parlamentu. On je na sjednici Skupštine grada Prijedora rekao da upozorava sve nadležne gradske službe da se problem nespremnih projekata mora riješiti.

– Od gradonačelnika sam čuo da ćemo od Ambasade SAD dobiti donaciju od 250.000 dolara. Pitao sam ga za šta imamo urađen projekat, on je odgovorio – ni za šta. To je poražavajuće da pored Agencije za razvoj grada, pored službe koja vodi računa o kapitalnim investicijama i kancelarije IRB koju smo otvorili u Prijedoru, nemamo projekat. Mi nemamo projekata ni za šta. Ako odete negdje u institucije i zamolite nešto, pitaju vas imate li projekat, vi slegnete ramenima i završeno – rekao je Bursać.

Dodaje da je na jednom od zasjedanja pohvalio prijedorski „Vodovod“ jer je to jedino komunalno preduzeće koje ima spremne projekte.

– Imaju 27 spremnih projekta od 50.000 KM do pet miliona KM i to je ono što ih čini uspešnim preduzećem – zaključio je on.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA-PD) Aleksandar Drljača rekao je da ova agencija nema projekte za sve kapitalne investicije i da ne može na sve konkurisati.

– Rekao sam u više navrata da moramo imati spremne i napisane projekte i da čekamo donatore s njima. Pisanje projekata zahtijeva novac, da li za izradu elaborata, građevinsku dozvolu, eksproprijaciju zemljišta, a mi u PREDI nemamo taj novac – kaže on.

Naveo je da je u 2019. PREDA pripremila i kandidovala različitim donatorskim organizacijama 39 projektnih prijedloga. Odobreno je 17 projekata, od čega je 12 iz ekonomskog sektora, tri iz društvenog, a dva iz oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

Poručio je da radnici PREDE ove godine pripremaju oko 15 različitih projekta. Podsjetio je da ova lokalna agencija nema pristup velikim fondovima.

– Dodatno se obučavamo i idemo na seminare, spremamo se za takve fondove koji će jednog dana budu otvoreni i da ne dozvolimo sebi kao Hrvatska, a u nekoj mjeri i Slovenija, da ne povuku oko 30 odsto novca, jer nisu bili obučeni za pisanje i apliciranje na takve projekte – rekao je Drljača.

FORMIRATI RAZVOJNI TIM
Šefica Odsjeka za upravljanje projektima, strateško planiranje i razvoj grada Prijedora, Zinajda Hošić, predlaže da se na nivou Grad formira razvojni tim, koji će voditi računa o projektima.

Smatra da bi takav tim trebalo da čine radnici Gradske uprave, PREDE i lokalnih komunalnih preduzeća kako bi se osiguralo da projekti budu spremni.

– Meni svaki dan dolaze fantastični pozivi, od ambasada, sa viših nivoa vlasti, međunarodnih organizacija. Nemamo projekat. Da se urade, koštaju i obično je njihova realizacija od osam do 12 mjeseci. Ako nemate građevinski dozvolu, riješene imovinske odnose, idejni i izvedbeni projekat, ne možete konkurisati i vozovi prolaze – tvrdi Hošićeva.

srpskainfo.com