U Prijedoru je u okviru Međunarodnog festivala folklora “Kozarsko kolo” održan okrugli sto pod nazivom “Uloga Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festivala i značaj digitalizacije u procesu očuvanja tradicije”.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović rekla je da je ovaj festival počeo u subotu, 26. juna, i da ima bogat i raznovrstan sadržaj.

“Festival se završava jednim spektaklom, koncertom nacionalnog ansamlba `Kolo` u četvrtak, 1. jula, u 21.00 čas, takođe, u LJetnoj bašti”, rekla je Kasalovićeva novinarima u Prijedoru.

Potpredsjednik skupštine Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Dejan Karlica rekao je da ovogodišnji program festivala, osim prezentacijskog dijela u kojem nastupaju folklorni ansambli, ima i jedan edukativni karakter koji je izuzetno bitan za unapređenje kulturnog amaterizma u Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH.

“Biti član Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festival je nešto prestižno. Postoje propozicije koje se moraju ispuniti i mi smo to uspjeli. Ovaj festival mnogo znači za nas kao udruženje i za grad Prijedor, jer se na ovaj način svrstavamo na ponosnu mapu velikih svjetskih gradova u kojima se organizuju folklorni festivali pod okriljem Međunarodnog savjeta”, rekao je Karlica.

Predsjednik sekcije Međunarodnog savjeta za BiH Anka Raić podjsetila je da je ovaj savjet djeluje u okrilju Uneska u statusu pridruženog partnera u komisiji za nematerijalnu kulturnu baštinu.

“Ovo je prilika da projekte na kojima radimo predstavimo društvima u prijedorskoj regiji bez obzira na to jesu li članovi Međunarodnog savjeta”, dodala je Raićeva.

Toni Marić iz Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine rekao je da ovo društvo danas u Prijedoru predstavlja projekat “Digitalizcija elemenata nematerijalne kulturne baštine na festivalima folklora” koji ono realizuje u saradnji sa sekcijom Međunarodnog savjeta u BiH.

“Projekat se bazira na promociji rada kulturno-umjetničkih društava i elemenata nematerijalne kulturne baštine koju društva baštine i koju redovno predstavljaju na festivalima folklora”, dodao je Marić.

Organizator okruglog stola je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor uz podršku Gradske uprave.

prijedorgrad.org