avaz-hodzici-stize pomoc (1)Potresna priča “Dnevnog avaza” o sedmočlanoj porodici Hodžić, mještanima zaseoka Brđani u Kozarcu kod Prijedora, koji žive u 20-tak kvadrata nečeg što se samo zove “kuća” pokrenula je pravu lavinu humanosti.

Donacije za novi dom Hodžića, supružnika Hameda (52) i Mersihe ( 42) i njihovo petoro djece, najstarijeg Mustafe (11), potom Subhe (8), Selime (6), Selme (4) i Sabine stare samo dvije godine stigle su, prema riječima Bahrije Hodžića, njihovog prezimenjaka i inicijatora akcije, bukvalno iz cijelog svijeta.

– Za nepun mjesec prikupljeno je preko 20.000 maraka. Hodzići su u međuvremenu dobili i ogromne količine hrane i garderobe za djecu, “smiješi” im se i nov frižider… Gradnju ćemo početi s prvim lijepim danima, na temelju podruma koji moramo malo ojačati. U svakom slučaju, pazimo na sve i jedan fening, kako bi prošli što jeftinije. A dobro došli su i majstori koji svoj rad neće naplatiti – kaže Bahrija koji ovih dana često odgovara i na pitanja Hamedove djece: “Kad će imati svoju sobu?“

– I obično me rasplaču zbog tih pitanja. Zato ću pokušati što prije da okončam akciju kako bi oni u novu kuću mogli useliti za neka tri mjeseca. Bar se tako nadam – kaže Bahrija koji se u ime malih Hodžića zahvalio svim ljudima dobre volje i velikog srca koji su im uljepšali budućnost.

Akcija za Hodžiće još uvijek traje.

Dnevni avaz
avaz-hodzici-stize pomoc (3) avaz-hodzici-stize pomoc (2)