rtrs-sandrosalesevicVolimo njihovu muziku, pjesme koje slave život, radost i tugu vječitih putnika. Ne drži ih mjesto,navikli su na sve, često su na margini, svojom voljom ili voljom drugih. Danas su priznati kao manjina, imaju svoja udruženja, prava, ali ponekad se teorija i praksa baš i ne nalaze zajedno. Ovo je lijepa priča o Sandru Saleševiću, vrijednom, upornom i izuzetno uspješnom mladiću – prvom prijedorskom inspektoru romske nacionalnosti.

Predrasude društva 22-godišnji Sandro Salešević demantovao je učenjem i odličnim ocjenama. Postao je prvi policijski službenik romske nacionalnosti u Centru javne bezbjednosti Prijedor.

“Nije lako, ali ako nešto želimo, to možemo i da postignemo, samo trebamo mnogo rada i truda. Kolege su me prihvatile bez ikakvih predrasuda, ne razlikuju me od drugih i odlično se slažemo”, kaže Sandro Salešević.

Visoka škola unutrašnjih poslova bila je vjetar u leđa mladom Saleševiću. Za pet mjeseci pripravničkog staža dokazao se radom i posvećenošću. u službi samo riječi hvale.

“Moje mišljenje, kao i mišljenje mojih kolega je da je Salešević vrlo pozitivan u svakom pogledu. Dobar je kolega i ima dobar odnos prema poslu”, ističe Miljan Banović, mentor Saleševića i policijski službenik Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Salešević je za pet mjeseci kao pripravnik bio izložen i teškim profesionalnim obavezama, ali je spoznao i ljepšu stranu zbog koje se opredijelio za policijski poziv. Izvjesno je da će taj posao raditi decenijama. Na pomolu i rješenje za stalni posao što će biti i ispunjenje njegovog dječačkog sna.

“Trudiću se da kroz svoj rad napredujem. Nadam se da će neko vidjeti moje kvalitete. Za sada mi je bitno da nakon obavljenog pripravničkog staža, dobijem zaposlenje kao inspektor. Posao nije lak, ali njegovim obavljanjem možemo mnogo da pomognemo drugima”; dodaje Sandro.

I ne samo drugima, već i sebi. Јer, ovo je najbolji način za brisanje predrasuda, ali i obrazac za njegove sunarodnike koji nerijetko izgovor pronalaze u preprekama koje je Sandro školovanjem trajno uklonio.

RTRS

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=110240