U Dugoj NJivi kod Modriče obilježeno je 29 godina od operacije Koridor, kojom je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada, te spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar Duško Milunović i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, a među predstavnicima lokalnih zajednica bio je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je snaga Republike Srpske u jedinstvu.

“Moramo biti ponosni na ono što smo uspjeli i zato Republiku Srpsku moramo čuvati.Naša snaga je u okupljanju i dok se budemo okupljali kao danas ovdje, ali i na ostalim našim stratištima, znači da ćemo biti jedinstveni. Nikome ne želimo zlo, ali moramo biti poštovani. Prioritet jeste Republika Srpska i sjećanje na sve koji su je stvarali, ali i na 12 beba koje je neko, nažalost, 1992. osudio na smrt”, rekla je predsjednik Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da ne smiju biti zaboravljeni borci koji su učestvovali u proboju “Koridora” i dodala da je Republika Srpska garant slobode.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

prijedorgrad.org