Sa dolaskom ljeta svake godine značajno se povećava broj teških saobraćajnih nesreća s poginulim osobama, a to je pokazala i sedmica iza nas u kojoj je više mladih osoba izgubilo život.

Protekla sedmica u Republici Srpskoj bila je jedna od težih sedmica u ovoj godini, kada su u pitanju teške nesreće s poginulim osobama. Tokom prošle sedmice tri osobe su poginule, a više ih je povrijeđeno.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ističu da dolazak toplog vremena nije nužno povezan sa povećavanjem broja saobraćajnih nesreća, ali da statistika pokazuje da su juli i avgust svake godine najgori po tom pitanju.

Ističu da je tada povećan broj automobila na ulicama, ali je i više pijanih vozača za volanom, što dovodi do većeg broja nesreća.

Kozarac

Proteklu sedmicu u Republici Srpskoj obilježile su brojne nesreće, a svakako najviše pažnje izazvala je nesreća koja se dogodila u Kozarcu. Vozač Nikola Đurđević (25) je upravljajući automobilom „audi“ usmrtio dječaka (15) i zatim pobjegao s lica mjesta. On je na području Laktaša sakrio automobil, ali je policija pronašla i njega i vozilo.

Teška saobraćajka kod Prijedora: Poginulo jedno lice – FOTO

Zatim je u nesreći koja se dogodila u noći između utorka i srijede u Doboju poginuo Nemanja Krstić (21), a jedna osoba je povrijeđena.

Na području Novog Grada u utorak su se dogodile dvije teške nesreće. U jednoj nesreći poginuo je biciklista, a u drugoj je teško povrijeđen pješak.

PU Prijedor: U saobraćajnoj nezgodi smrtno stradao biciklista

Juče se na području Rogatice dogodila teška nesreća u kojoj je, nakon udara u zaštitnu ogradu, izgorio skupocjeni BMW X5, vozač i suvozač su uspjeli na vrijeme izaći iz vozila, zadobivši lakše povrede.

Saobraćaj

Inženjer za bezbjednost saobraćaja i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja Nikola Ćopić kaže za Srpskainfo da su juli i avgust tradiconalno mjeseci s najvećim brojem poginulih osoba na putevima Republike Srpske.

– Ove nezgode nisu nužno povezane s vremenom, iako se poveznica može pronaći u tome da vozači u ovom periodu relakasiranije voze. U zimskim uslovima vožnje vozači više poštuju propise i opreznije voze, dok se malo opuste kada dođe ljeto – pojašnjava Ćopić.

Prema njegovim riječima, broj nezgoda se direktno može vezivati i sa povećanim intezitetom saobraćaja.

– U ljetnom periodu mnogo više je automobila na putevima. Tada imamo povratke ljudi koji rade i borave u inostranstvu, a koji dolaze na godišnje odmore. Tu je i putovanje prema moru, što svakako doprinosi tome da je više automobila na cesti – ističe Ćopić.

Dodaje da su u ovom periodu, osim pješaka, posebno ugroženi i biciklisti i motociklisti.

Biciklisti

I drugi stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ističu da su u ovom periodu česte nesreće u kojima učestvuju biciklisti i motocikli.

– Kada govorimo o biciklistima, veoma je važno da budu osvijetljeni, da imaju svjetlo naprijed i pozadi i da kada skreću na vrijeme najave to drugim učesnicima. Za motocikliste je važno da ne voze brzo u naseljenim mjestima, da ne pretiču s desne strane, da se ne provlače između vozila, posebno na početku sezone kada ih vozači automobila još ne očekuju – tvrde stručnjaci.

Jedan od sagovornika Srpskainfo ističe da je policija pojačala kontrole saobraćaja, da se više presretača nalazi na putevima, tu su novi radari, ali da se i pored toga dešavaju brojne nesreće.

– U ljetnim mjesecima je duplo više poginulih mjesečno nego u drugo doba godine. Sezona je godišnjih odmora, veće su gužve i češće se vozi noću. Statistika pokazuje da je najveći broj poginulih u saobraćaju u periodu od ponoći do četiri sata. Mnogo je i onih koji voze pod uticajem alkohola – ističe jedan od stručnjaka za bezbjednost.

Represivne mjere

Međutim, načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u MUP RS, Goran Amidžić, kaže da je stanje bezbjednosti saobraćaja na zadovoljavajućem nivou, a ukoliko bi se pogoršalo, biće pojačane i represivne mjere.

– Svi parametri kojima se mjeri bjezbednost saobraćaja imaju trend opadanja posljednjih godina, a posebno je trend izražen od 2015. do 2020. godine – rekao je Amidžić.

Navodi da je takav trend nastavljen i u ovoj godina, ali je napomenuo da je u junu bilo više saobraćajnih nesreća sa smrtnih ishodom.

Amidžić je dodao da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća sa smrtnih ishodom – prekoračenje brzine, nepoštovanje prvenstva prolaza i vožnja pod dejstvom alkohola.

On je napomenuo da će, ako bi došlo do pogoršanja stanja bezbjednosti saobraćaja, morati pojačati represivne mjere.

– Već sada radimo analizu stanja za juli i avgust, mjesece kada je pojačana frekvencija saobraćaja u Republici Srpskoj. To su dva mjeseca kada najviše osoba pogine i već pripremamo mjere – rekao je Amidžić.

OGRANIČENJE BRZINE

Ministarstvo saobraćaja i veza RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja nedavno su organizovali okrugli sto pod sloganom “Ulice za život – volimo 30 kilometara na sat”.

Predstavljene su uspješne prakse u svijetu koje zagovaraju ovaj slogan i istaknuto da svi pokazatelji ukazuju na to da bi smanjenjem brzine vozila na pojedinim dionicama u naseljima, kao što su strogi centar grada, ulice koje povezuju škole, vrtiće, bolnice, hitne službe i slično, sa 50 na 30 kilometara na čas bili izbjegnuti smrtni ishodi na kritičnim dijelovima navedenih lokacija.

srpskainfo.com