pressrs-trivun jovicicSrpski oficir za vezu s Haškim tribunalom Trivun Jovičić skoro punih 15 godina sedi u Hagu, prima masnu platu i uživa debele privilegije, a da nijedan srpski optuženik nema apsolutno nikakve koristi od njegovog rada!

Jovičić je na poziciji oficira za vezu od oktobra 2000. godine, kada je srpski član Predsedništva BiH bio Živko Radišić. Nedodirljivi i nezamjenjivi Trivun Jovičić na toj poziciji je o(p)stajao i tokom mandata Mirka Šarovića, potom Borislava Paravca, kao i za osam godina mandata Nebojše Radmanovića. U fotelji oficira za vezu dočekao je i petog člana Predsedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, od koga srpski borci i logoraši očekuju da konačno kaže “dosta” i smeni Jovičića.

Upozorenja

Predstavnici boračke populacije, logoraša i porodica poginulih i nestalih iz RS godinama otvoreno upozoravaju na nerad srpskog oficira za vezu s Haškim tribunalom. I u Federaciji BiH povremeno su se mogle čuti kritike na rad bošnjačkih i hrvatskih oficira za vezu, ali ni blizu kao u RS. Prema podacima iz revizorskih izveštaja, Jovičić je za proteklu deceniju i po zajedno s bošnjačkim i hrvatskim oficirima za vezu Amirom Ahmićem i Goranom Mihaljevićem godišnje trošio i dva miliona maraka, a iz Kancelarije za reviziju BiH nekoliko puta su u izveštajima o radu Predsedništva BiH ukazivali na nenamensko i neracionalno trošenje sredstava od strane oficira za vezu koji se nalaze pod ingerencijom Predsedništva BiH. Oficiri za vezu formalno-pravno u Holandiji se vode kao deo diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH, iako bi u organizacionom smislu trebalo da budu misija pri Haškom tribunalu.

Na nerad Trivuna Jovičića juče je u intervjuu za Press ukazala i Sonja Karadžić Jovićević, kćerka prvog predsednika Srpske, Radovana Karadžića.

Predsednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić, godinama bezuspešno traži smenu Trivuna Jovičića zato što, kako kaže, za skoro deceniju i po boravka u Hagu nije uradio ništa da se istina o stradanju Srba probije u sudnice Haškog tribunala.

– Od Jovičićevog rada najviše koristi imalo je Tužilaštvo u Hagu. Umesto srpski oficir za vezu s Haškim tribunalom, trebalo bi da bude nazvan oficir za isporučivanje Srba Haškom tribunalu. Otvoreno ga pitamo šta je uradio da pomogne optuženim Srbima da dokažu svoju nevinost ili da pomogne nama logorašima da istinu o svom stradanju ispričamo haškim tužiocima i sudijama – kaže Dukić.

On podseća da su logoraši nekoliko puta i od nekoliko srpskih članova Predsedništva BiH tražili da smene Jovičića i da za oficira za vezu imenuju onoga ko će voditi računa o interesima najugroženijih kategorija stanovništva u RS.

Bez komunikacije

Njegovo mišljenje u potpunosti deli i predsednik republičke Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Nedeljko Mitrović, koji kaže da godinama nema nikakvu komunikaciju sa srpskim oficirom za vezu s Haškim tribunalom. Mitrović ističe da se kroz rad bošnjačkog oficira za vezu Amira Ahmića najbolje vidi nerad srpskog oficira za vezu Trivuna Jovičića.

– Zahvaljujući Ahmiću, “Majke Srebrenice” i slične organizacije odomaćile su se u Hagu. Bošnjačke organizacije koje zastupaju interese svojih žrtava imaju stalno otvorena vrata u Haškom tribunalu, dok to apsolutno nije slučaj s organizacijama koje zastupaju srpske žrtve, a za to je odgovoran isključivo Trivun Jovičić – kaže Mitrović.

S druge strane, Trivun Jovičić nije želeo da odgovara na prozivke bivših logoraša, demobilisanih boraca i porodica poginulih i nestalih, kao ni na otvorene optužbe Sonje Karadžić Jovićević.

– Praksa koje se držim otkako sam na ovoj funkciji jeste da nikada ne dajem izjave za štampu – rekao nam je kratko Jovičić.

Savčić: I Karadžić se žalio na Jovičića!

Predsednik BORS-a, Milomir Savčić, kaže da su se Srbi koji se nalaze u haškom pritvoru nebrojeno puta žalili na rad srpskog oficira za vezu, ističući da niko, ali baš niko, od zatočenih Srba nije imao reči hvale za Jovičića. Savčić je potvrdio i jučerašnje navode Sonje Karadžić Jovićević da je i njen otac ogorčen na tzv. srpskog oficira za vezu.

– Znam još iz perioda dok sam aktivno učestvovao u timu odbrane da je prvi predsednik RS, Radovan Karadžić, izrazio izuzetno nezadovoljstvo radom, odnosno neradom tzv. srpskog oficira za vezu s Haškim tribunalom – kaže Savčić.

Press RS