szs-posjeta nikolicima (1)Članovi Humanitarne organizacije SRBI ZA SRBE, posjetili su u nedjelju 8. februara šestočlanu porodicu Nikolić iz Prijedora. Za porodicu Nikolić smo saznali od bratstva manastira Klisina, koji su nas i upoznali sa njima, te smo nakon nedjeljne liturgije krenuli ka domu Nikolića. Porodicu Nikolić čine otac Danko i majka Snežana i njihovo četvoro djece: Ognjen (12), Andrea (6),Marina (3) i najmlađi Rastko (1 godinu). Prilikom posjete uvjerili smo se da je rječ je o jednoj vrlo vrijednoj i vedroj porodici.

Otac porodice Danko je rodom iz sela Rakelići kod Prijedora, a majka Snežana iz Mladenovca. Upoznali su se jednom prilikom kad je Snežana dolazila kod rođake u Prijedor, zavoljeli i odlučili da započnu zajednički život. Djecu se trude da odgajaju u pravoslavnom duhu i nedjeljom redovno prisustvuju liturgiji. Kako sami kažu djeca su najveći blagoslov od Gospoda i ako Bog da biće ih još. Najstariji Ognjen za sada jedini ide u školu i odličan je učenik, a na jesen će mu se u školi pridružiti i sestra Andrea.

szs-posjeta nikolicima (4)Nikolići žive u svom stanu u jednom prijedorskom naselju. Stan su kupili na kredit koji imaju da otplaćuju još 14 godina. Otac porodice Danko je zaposlen i radi na tehničkom pregledu, a pored Dankove plate porodica prima i dječiji dodatak. Iako nisu na rubu socijalne egzistencije, nakon što otplate ratu kredita i plate režije, te pribave osnovne životne namirnice, od primanja im ne ostane mnogo, tako da neke stvari moraju da se rješavaju u dugom roku. Na pitanje o eventualnoj pomoći, rekli su nam da se se uselili u prazan stan i za namještaj i tehniku su morali da se snalaze. Mnogo stvari su dobili od porodice i prijatelja, ali kako žive u malom stanu i kako namještaj nije planski pravljen često im fali prostora. Kažu da bi im najviše odgovaralo da dobiju dva kreveta na sprat kako bi mogli da naprave dvije odvojene sobe za dječake i djevojčice, te ćemo se u narednom periodu truditi da im to i omogućimo.

Moramo ovdje još jednom da pohvalimo porodicu Nikolić jer je zaista riječ o pravom dragulju u današnje vrijeme i pravi je primjer kako srpska porodica treba da izgleda i funkcioniše ukoliko ne želimo da nas ,,bijela kuga” izbriše sa geografske i istorijske mape.
Takođe, još jednom ćemo pozvati sve ljude dobre volje da shodno svojim mogućnostima podrže rad organizacije Srbi za Srbe i pruže potporu mnogim porodicama kojima je ona potrebna.

DJECA SU NAŠA BUDUĆNOST!
SZS REPUBLIKA SRPSKA
szs-posjeta nikolicima (3) szs-posjeta nikolicima (2)