Na konferenciji za medije, održanoj u petak, 11. juna, FK Rudar-Prijedor predstavio je novog Šefa stručnog štaba – Nikicu Milenkovića. Njegov pomoćnik biće, takođe i njegov dugogodišnji saradnik – Marko Milošević.

Milenković je na predstavljanju rekao: “Zahvalio bih se predsjedniku i njegovim saradnicima što su nam pružili šansu i pored svih kvalitetnih trenera na ovim prostorima. Došli smo ovdje da radimo, plan je da Rudar ostane u ligi. Mi ćemo raditi, to mogu obećati, rad, rad, rad i da napravimo situaciju da ljudi budu zadovoljni sa našom igrom i našim zalaganjem na terenu. Počevši od treninga, pa do utakmica i kod kuće i vani.”

Nekadašnji trener omladinaca Barselone, govorio je o načinu na koji će graditi igru Rudara: “Prije nego počnemo o igri da pričamo, jako je bitno kakav kadar igrača imaš. Moj cilj je da se igra kroz posjed lopte i da se odatle dolazi do šanse i postižu golovi. Da biste pobijedili morate postići gol. Moj cilj je prvo da upoznam sve igrače. Igrači su ti koji odlučuju, oni će mi pomoći da vidimo koji ćemo sistem igrati. Sistem igre je realtivna stvar, to su brojevi, elastična stvar. Kada počne utakmica sve se kreće, igrači, lopta. Stalno se mijenjaju situacije, u svakom momentu. Moja ideja je da kroz posjed dolazimo do situacije da probamo dati gol. Tako su nas učili. Ja sam radio u Barceloni, tamo je najvažnija stvar da se lopta ne izgubi. Ovdje je druga priča, ovdje moramo početi sve iz nule. Zato je jako bitan pristup, da budemo ozbiljni, koncentrisani, da pokažemo želju. Doći će dan kada ne možeš ništa, kada imaš loš dan, ali i kada imaš loš dan moraš dati sve od sebe. Ja neću govoriti šta bih ja htio, to igra pita. Znate ko daje gol, ne daje igrač gol, nego igra daje gol. Ja ne volim puno govoriti, ja volim da igra priča na terenu.”

“Pratim godinama već bosanskohercegovački fudbal, pratim Premijer ligu. Od 2013. godine imam licencu UEFA pro, igrao sam u Čeliku nekada, volim Bosnu. U bivšoj ligi nije bilo kluba u kojem nije bilo fudbalera iz BiH. Ti fudbaleri su spontani, kod njih nikada ne znaš šta će odigrati, to je Bogom dano, toga fali u svijetu, u Evropi. Danas nema mnogo driblera, a toga ovdje ima”, dodao je Milenković.

Takođe je predstavio svog pomoćnika, Marka Miloševića, o kojem je rekao: “Mi smo nekada igrali skupa, on i ja se znamo od prije 40 godina. On je kao igrač bio suptilni tehničar sa osjećajem, a to je osoba za kojeg mogu staviti vatru u ruku, da je pravi saradnik, možemo jedan drugog usmjeravati. Četvero očiju više vide nego dva oka. Bio je i u inostranstvu, ima iskustva, a iskustvo se ne može kupiti. Kada ste dobri kao čovjek, kao osoba, onda je sve puno lakše. Trener nije samo trener, trener je i otac i prijatelj, jer vi ne znate koje probleme igrači imaju. Nekada vidite da igrač ne daje sve od sebe i tada kada mu je teško, tada mu trebate pomoći, on će vam to vratiti.”

Milošević je kazao: “Ja se zahvaljujem predsjedniku, klubu, zatim gospodinu Milenkoviću što je izabrao mene da budem saradnik. Poznajemo se dugo, ovdje sam bio trener u Laktašima u Premijer ligi, Slogu iz Trna sam vodio tri puta, bio sam u Omladincu, Vrbasu, Krilima Krajine kada su postojali. 2004. godine sam otišao u Mađarskoj, u 10 godina sam radio u četiri kluba, samostalno. Potom sam otišao u Zlate Moravce, gdje sam bio pomoćnik. Imao sam tu priliku i čast da od 2012. godine radim svake godine po 2-3 kampa u Njemačkoj tehničko-taktičke treninge. Ligu poznajem, ligu pratim, imao sam priliku da kroz moj rad, a kažu za mene da imam dobro za snimiti igrača, odvedem neke igrače u inostranstvo, Teinovića iz Borca, Maletića, Krunića, Vicu i druge koji su napravili fine karijere. Zadnji igrač, bio mi je interesantan sa 18 godina još u Podgrmeču, Senijad Ibričić. Ovdje sam došao da pomognem mom prijatelju i da skupa svi, timskim radom, od predsjednika, do nas u stručnom štabu, napravimo rezultat. Moje geslo je da se učim svaki dan i do kraja života ću se učiti. Želimo da jednog dana kada odemo Nikica i ja ostavimo neki pečat i da ove sezone ostvarimo dobar rezultat.”

rudar-prijedor.com