srna-ministri-ostralukaMinistar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da je jedan od većih problema opštine Oštra Luka nesanirane štete izazvane prošlogodišnjim poplavama.

“Pošto do sada Fond solidarnosti Republike Srpske nije bio uključen u saniranje posljedica poplava, mi ćemo pokušati da pomognemo da bar dio štete bude otklonjen i popravljen”, rekao je Trninić novinarima u Oštroj Luci nakon razgovora sa rukovodstvom ove opštine.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je u završnoj fazi kupoprodaja zemljišta za izgradnju hladnjače za maline u toj opštini, za šta je iz Razvojnog programa Republike Srpske izdvojeno 25.000 KM.

“Nakon toga nam predstoji da krenemo obezbjeđivati dodatna sredstva da bismo taj projekat i završili”, rekla je Rešićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da opština Oštra Luka ima škole u kojima se broj đaka približava broju radnika, ali da se trenutno ne može ići na njihovo zatvaranje.

“Pogotovo ne dvije ovdašnje škole koje su udaljene od centra opštine i u takvoj su situaciji da je putna mreža loša i da ne bi bilo mogućnosti voziti djecu iz Kozica i Budimlić Japre. Ove godine gledaćemo da tako ostane, ali će se za ubuduće morati tražiti neko rješenje”, poručio je Malešević.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar izjavio je da su lokalni putevi nakon lanjskih poplava u dramatičnom stanju, da je opština sanirala štetu u okviru svojih mogućnosti, ali da se stanje ne može normalizovati bez pomoći Vlade.

“Mi ćemo od Fonda solidarnosti Republike Srpske tražiti povrat sredstava u iznosu koji se iz ove opštine uplaćuje u taj fond da bismo sanirali lokalne puteve”, rekao je Stanar.

On je dodao da opština Oštra Luka, za razliku od mnogih lokalnih zajednica, nije predimenzionirala štetu od poplava, nego je u procjeni štete bila izuzetno odgovorna i prikazala stvarno stanje, došavši do iznosa od 650.000 KM.

SRNA