Predstavnici inicijative “Jer me se tiče”, Fondacije za izgradnju kulture sjećanja, udruženja logoraša i žrtava rata, građani Prijedora i drugih mjesta, zajedno sa predstavnicima NVO sektora, danas su još jednom obilježili “Dan bijelih traka”.

Oni su simboličnim nošenjem bijelih traka odali počast žrtvama rata koje su prije 29 godine nedužno stradale u Prijedoru.

Današnje šetnja počela je iz naselja Stari Grad gdje je okupljenima pokazana lokacija sa kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece.

Riječ je uglu parka nasuprot ulaza u Ljetnju baštu.

-U toku ove godine bi trebali pribaviti svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal. Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa Jer me se tiče, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece – naveli su organizatori.

Okupljeni su potom prošetali glavnom ulicom do trga ispred robne kuća “Patrija”, gdje su položili ruže za 102 ubijene djece.

U Prijedoru je jutros osvanuo i plakat koji negira bijele trake.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com