Ekipa Rudar-Prijedora opravdala je ulogu favorita osvajanjem prvog mjesta u Prvoj ligi Republike Srpske i izborila povratak u Premijer ligu.

Dok je većina prvotimaca već na odmoru pred čelnicima je period iskušenja jer za kratko vrijeme moraju da obezbijede sredstva i uslove za normalno takmičenje sa najboljim klubovima u BiH.

– Tek nas očekuje veliki posao jer moramo da obezbijedimo najmanje milion maraka za narednu sezonu što je skoro 40 odsto više nego u prethodnoj. To nije iznos sa kojim bismo napali vrh tabele već za koliko-toliko normalnu egzistenciju i izbjegavanje borbe za opstanak. Redovno održavamo sastanke u gradskoj upravi i vjerujem da ćemo sa njima i dalje imati korektnu i plodonosnu saradnju – istakao je predsjednik Rudar-Prijedora Darko Milunović za “Glas Srpske”.

Nakon pet godina Rudar-Prijedor izborio je povratak u Premijer ligu, a u tom periodu uveliko su se pooštrili kriterijumi za igranje u najvišem fudbalskom rangu.

– U narednom periodu očekujemo inspekciju na stadionu, a pozvani smo da dostavimo sva dokumenta potrebna za nastup u Premijer ligi kao i dokaze da smo započeli radove na i oko stadiona. U pitanju je instaliranje elektronskog semafora koji je sada obavezan kao i montaža reflektora. Započećemo sve radove kako bismo uopšte mogli da dobijemo licencu za nastup u Premijer ligi – dodao je Milunović.

Međutim, to je tek jedan dio posla koji očekuje upravu ovog kolektiva, a drugi je svakako kompletiranje igračkog kadra.

– Prema trenutnim kalkulacijama treba nam sedam kvalitetnih fudbalera kako bismo uz postojeći igrački kadar mogli da ravnopravno konkurišemo ostalim klubovima. Po različitim osnovama razići ćemo se sa deset igrača. Nekima su istekli ugovori, neki od mlađih će na pozajmice, a neki nisu opravdali očekivanja. Pripreme će početi 10. juna, potom bismo 26. juna otišli 12 dana na Zlatibor. Sezona počinje prilično rano, 17. jula i imaćemo veoma malo vremena za odmor – pojasnio je Milunović.

Jedno od najinteresantnijih pitanja koje muči navijače Rudar-Prijedora je i ime novog šefa stručnog štaba odnosno hoće li ostati Marko Tešić ili će na klupu sjesti neko novo lice.

– Znam da to sve interesuje i otvoreno kažem da ćemo to pitanje riješiti do 31. maja. U svakom slučaju Tešić je veoma važan čovjek u svim našim planovima i zajedno ćemo donijeti odluku o tome šta je najbolje za njega i za klub – zaključio je Milunović.

Prijedorčani su već završili sezonu nakon što su u premijernom meču posljednjeg 30. kola, savladali Slobodu u Novom Gradu sa 2:0.

Rudar u Evropi

Svojevremeno je Darko Milunović bio član uprave banjalučkog Borca i tada je napravio detaljno razrađenu studiju “Borac prvak BiH” u kojoj je do detalja opisao sve ovo što se sada događa na Gradskom stadionu.

– Projektovao sam tada da će Borac 2021. godine biti šampion BiH što se obistinilo. Nešto slično napravio sam po dolasku u Rudar-Prijedor, 2019. godine i u studiji “Rudar u Evropi” gdje sam naveo da ćemo u naredne dvije godine raditi na stabilizaciji kluba, a onda, u trećoj sezoni, pokušati da izborimo plasman u Evropu, kroz prvenstvo ili Kup BiH. Titula bi bila nerealan plan jer smo ipak mala sredina – pojasnio je Milunović.

Glas Srpske