Odbornici u Skupštini grada Prijedora nisu usvojili izvještaj o radu prijedorske „Toplane“ za 2020. godinu iz koje je izašla sa dobiti od 27.543 KM, pravdajući to ranijim dugovima, koji su dostigli 36 miliona maraka.

Osim toga, nije usvojen ni izvještaj „Komunalnog preduzeća“, koje je takođe imalo dobit od 21.083 KM, ali u ovom preduzeću, kao i u „Toplani“, direktor je u 2020. bio kadar DNS.

S druge strane, odbornici skupštinske većine okupljeni oko SNSD usvojili su izvještaje o radu „Vodovoda“ i „Gradske tržnice“, koje su osim dobiti u poslovanju i na političkom dobitku, jer su im direktori upravo kadar SNSD.

Pogon na biomasu

Odbornik DNS i bivši gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da je 2015. godine, u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), izgrađen pogon na biomasu, kojom je zamijenjen skupi mazut.

– Prijedor je dobio priznanje zbog izgradnje pogona. Od velikog gubitaša, sa oko dva miliona KM godišnje, zadnje dvije godine ostvaruje pozitivan rezultat, ali u to ulazi i subvencija grada od milion maraka godišnje za izmirivanje obaveza prema EBRD. Uspjeli smo i prije Banjaluke zamijeniti kotlove za novo postrojenje. Grad se treba potruditi da pomogne i dalje – zaključio je Đaković.

Rad “Toplane” pohvalio je i šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević. On je podsjetio da je grad pomogao rad “Tržnice”, dajući joj 20.000 KM, te da “Vodovodu” pomaže da plaća dug za struju.

Međutim, odbornici većine nisu svojim kritikama štedjeli ni “Toplanu”, kao ni DNS.

Menadžerski poraz

Odbornik Saša Bursać ( SNSD) je rekao da je “Toplana” najveći ekonomski i menadžerski poraz grada Prijedora.

– Ko god se petljao u “Toplanu” nakon rata na ovamo – sjedi jedan! Gospoda iz DNS se pokušavaju odbraniti, ali je najbolje da ćutite. Bivši gradonačelnik mi je rekao da mu nije jasno kako ne mogu na zelenu granu, a troškovi energenta im manji – rekao je Bursać.

On je dodao da ima skoro dva miliona KM duga prema dobavljačima u aktivnim mjenicama, te da je molio direktora IRB da ne aktivira obveznice “Toplane” koje su prodane.

Odbornik Žarko Tatić upitao je zašto “Toplana” prikazuje dobit, jer mu je jasno da je najveći gubitaš.

– Kako je knjižena dobit ako “Toplana” ne može da vraća svoj kredit, već ga vraća grad. Kako je prikazana dobit u 2019. i 2020, a obaveze nisu plaćene dobavljačima, zašto ne plate iz te dobiti? Zašto izvještaj ne sadrži bilans stanja, već samo bilans uspjeha. Kroz bilans stanja bi vidjeli koliki je dug prema dobavljačima, koliki su krediti koje duguje “Toplana”, a ne grad – naveo je Tatić.

Mjenica

Odbornik Duško Miletić (SPS), koji je od marta istovremeno i vršilac dužnosti direktora “Toplane”, tvrdi da je novo postrojenje na biomasu, koje je izgrađeno prije šest godina, najskuplje u gradu, ali i na Balkanu.

– Naručili smo noževe za drobilicu i samo oni koštaju 7.500 evra. Ne možemo ni da zamislimo koliko će koštati remont postrojenja – kaže Miletić.

Rekao je da je upitno da li će ovo preduzeće biti u plusu i s milion maraka koje dobije od grada. Podsjetio je da je odmah nakon njegovog preuzimanja dužnosti direktora jedan od dobavljača aktivirao mjenicu zbog duga. Zato je tom dobavljaču isplaćeno 625.000 KM koje je grad uplatio na račun za izmirenje duga prema EBRS, koja je kreditirala izgradnju novog pogona. Nakon ovog grad je direktno uplatio Evropskoj banci u Londonu isto toliko novca, kako donacija od dva miliona evra ne bi postala kredit.

Miletić se nada da će u pogonu za proizvodnju električne energije biti moguće povećati proizvodnju na jedan megavat godišnje. Trenutno se proizvodi jedna četvrtinu megavata od koje “Toplana” dobija 300.000 KM. Proizvodnjom čitavog megavata prihodi od električne energije dostigli bi milion maraka.

KORISNICI

Značajnijih primjedbi na rad “Gradske tržnice”, “Komunalnih usluga”, kao i “Vodovoda”, koji ima preko 4,3 miliona maraka duga za struju, nije bilo.

Odbornik Ranko Smiljanić (PDP) naveo je da “Komunalne suluge” imaju 18.000 pretplatnika, a da po popisu Prijedor ima skoro 29.000 domaćinstava, te da to znači da njih 15.000 ne plaća komunalne usluge. Smiljanić je pitao je da li se može pustiti voda u mjestima u kojima je završen projekat “Crno vrelo”, jer bi se tako odmah povećao broj potrošača “Vodovoda”. Inače ovaj projekat bi trebalo da bude završen u decembru.

Direktor “Vodovoda” Vlado Reljić najavio je da će ovog mjeseca tražiti povećanje cijene vode. Naveo je da ovo preduzeće ima oko 9.000 korisnika čiji je obračun nula, odnosno ne troše vodu.

srpskainfo.com