U posjeti Prijedoru danas je bila delegacija Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Šef delegacije Aleksandar Zirojević koji je i predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske izjavio je nakon sastanka u Gradskoj upravi Prijedor da je ovo bila prva posjeta ove delegacije gradu Prijedoru.

“Mi idemo putem razvoja i želimo da tim putem idu i građani Prijedora, a tokom današnjeg razgovora videli smo na kojim poljima možemo da ostvarimo saradnju, pre svega iz oblasti lokalne samouprave i kancelarije za dijasporu.Sigurno je da neke stvari možemo da naučimo od lokalne samouprave Prijedor i to je ono što je najvažnije da se upotpunjujemo u toj saradnji”, istakao je Zirojević.

On je izrazio nadu da će saradnja biti plodotvorna i da će se time stvariti sistemski preduslovi za jačanje saradnje koja će se reflektovati u svim segmentima života i rada.

“Mi pratimo politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića u nastojanju da jačamo mostove prijateljstva koji su postojeći, ali i da ih još jače snažimo i ojačamo kako bi imali kontinuitet razvoja i građana Republike Srpske i Srbije”, dodao je Zirojević.

Narodni poslavnik Dragoslav Kabić zahvalio se delegaciji koja je danas boravila u Prijedoru i istakao da je ovo bio jedan inicijalni sastanak kao dobar temelj za buduću saradnju.

“Imamo mnogo toga zajedničkog i u privrednom, ekonomskom i kulturnom smislu, a vezuju nas i porodične i druge veze. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je već donirao 200.000 KM za izgradnju sportske dvorane u mjesnoj zajednici Omarska tako da je već ranije počeo da uspostavlja taj most saradnje koju želimo da ostvarimo ,a što je i opredjeljenje ove gradske administracije da otvaramo sve puteve i sve mostove prema svima onima koji žele da budu naši saradnici u cilju kulturnog i ekonomskog razvoja i da obezbijedimo bolje uslove za život svih naših građana”, rekao je Kabić.

Pored Kabića, jedan od domaćina ovoj delegaciji bio je i predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović koji je pozdravio ovakvu vrstu saradnje i razmjene iskustava, uz osvrt na značaj inicijative za početak rada Kancelarije za dijasporu u Prijedoru.

“Goste sam informisao o tome da možda i 50 odsto stanovnika Prijedora čini dijaspora sa kojom do sada nismo bili institucionalno povezani,a što je nešto što aktuelna vlast u Prijedoru želi da ostvari te sam goste upoznao i o planovima njenog rada”, istakao je Duratović.

U delegaciji su još bili Nikola Žeželj ,direktor Razvojne agencije Vojvodine, Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Duško Ćutilo direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Dmitar Stanišić, član predsedništva Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, Aleksandar Đedovac, član Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Dragutin Galović. v.d. pomoćnika generalnog sekretara Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine,Jelena Dobrović Bojanović v.d. pomoćnika Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

Delegacija Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine boravi u Republici Srpskoj od juče, a nakon Prijedora posjetiće Spomen područje Gradina.

prijedorgrad.org