pressrs-senice-kokosovorahU dvorištu Ahmeta Rešidovića, stanovnika rudarske varoši Donja Ljubija kod Prijedora, posle srna, detlića, jastrebova i drugih malih i velikih životinja juče se pojavio par senica, koje je domamio ni manje ni više nego kokosovim orahom.

-Kupio sam ovo voće pre dva dana u jednom hipermarketu. Onda sam ga prepilao i izbušio da bih kokos mogao zakačiti za drvo jabuke… I juče ujutro u pet časova sam sam konačno uspeo da ostvarim svoju zamisao.Tako je na kokosov orah doletio jedan „bračni par“ senica i odmah počeo da gricka njegovo jezgro, iako sam unutra stavio nešto starog hleba, pšenice i drugih žitarica. Sve fotografisao sa skrivenog mesta i tu nema nikakve filozofije – objašnjava ovaj šesdesetogodišnji stanovnik Ljubije i dodaje da kokos sada služi kao hranilica, međutim, uvek je, tako navodi, moguće da ove ptice u njemu naprave gnezdo i snesu jaja.

-I eto nove atrakcije. Kako god, više od pet decenija se bavim fotografijom. Zbog te ljubavi sam obišao mnoga mesta i predele, posvuda se verao i zavlačio. Volim ljude i život i trudim se da svaka moja fotka, pa i ova, nosi određenu poruku – kaže ovaj fotograf amater.

Zanimljivo je da u Ahmetovo dvorište svako jutro doleću stotine vrabaca a nekoliko puta godišnje ga obiđu i srne koje je, takođe, uspeo da fotografiše sa propisne daljine.

-Kod mene je kao na nekom foto-safariju i ja obožavam životinje. Eto, i napušteni psi skaču od sreće i trče za mnom kada me ugledaju. Inače, Ljubija je, slobodno ću reći, raj za život i zbog nje sam se, uostalom, i vratio iz inostranstva – otkriva Rešidović, koji je u lokalnoj javnosti poznat po humanitarnom radu.

Press RS