U Prijedoru je u utorak organizovana pilot kampanja pod nazivom “Ja biram bezbjedan put, a ti?” da bi se povećala svijest kod ljudi, posebno mladih i budućih vozača.

U krugu Mašinske škole bili su postavljeni simulatori “prevrtanja vozila” i “kosa ravan” gdje su maturanti, kao budući vozači, mogli da se upoznaju sa situacijama u kojima se mogu naći ako ne poštuju saobraćajne propise.

Akciju su organizovali Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske.

Generalni sekretar AMS-a Ranko Babić rekao je novinarima da je ovo bila prilika da se budući vozači na praktičan način upoznaju sa nekim situacijama saobraćajnih nezgoda sa kojima ne želi da se ikada nađu.

“Koristimo sve načine koje dozvoljava savremena tehnologija da dođemo do krajnjeg korisnika, a to je mladi čovjek, budući vozač i da dobijemo kvalitetne vozače koji će poštovati saobraćajne propise”, rekao je Babić.

On je dodao da ovakve kampanje traju bez nekog ograničenja, tokom cijele godine, a osnovci i srednjoškolci tu stiču osnovna znanja o saobraćaju.

Primjer jedne takve kampanje, kako je naveo, počeo je 2017. godine kada je maturantima savjetovano da biraju ko će da ih preveze sa maturske večeri do kuće, a i od ove godine počeće sa tim aktivnostim, u zavisnosti koliko će mjere protiv virusa korona dozvoljavati održavanje maturskih večeri.

“Planiramo da maturante ponovo stimulišemo nagrađivanjem najbolje poruke koje pošalju o toj temi, ne samo članstvom u Savezu nego i polaganjem vozačkog ispita, tako da i na taj način razmišljaju o bezbjednosti saobraćaja”, rekao je Babić.

Tokom dana je maturantima održano predavanje u okviru teme “Lako je vezati pojas” čime je još jedno ukazano na to šta znači vezan pojas.

prijedorgrad.org