cjbpd-tromjesecni izvjestajCentar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor za prva tri mjeseca ove godine evidentirao je 318 krivičnih djela, a rasvijetlio 282, gdje je ukupna razriješenost krivičnih djela 88,68 odsto, a rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu 81,90 odsto.

Načelnik CJB Prijedor Vojislav Pelkić rekao je da su dobri rezultati ostvareni u svim oblastima, ali da se posebno ističe oblast kriminaliteta.

“Procenti koji govore o aktivnosti policije su otkrivačka djelatnost veća od 80 odsto odnosno više od 80 odsto krivičnih djela počinjenih u ovom periodu je rasvijetljeno i podneseni su izvještaji nadležnim tužilaštvima”, rekao je Pelkić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izvještaj o radu CJB Prijedor u prvom kvartalu 2014.

Prema njegovim riječima, nešto lošija situacija je u oblasti bezbjednosti saobraćaja i zbog toga će ova oblast u narednom periodu biti jedan od prioriteta kojim će se CJB Prijedor baviti.

“Za razliku od oblasti kriminaliteta i oblasti javnog reda i mira, u oblasti bezbjednosti saobraćaja nismo zadovoljni s obzirom na posljedice po lica koja su stradala u saobraćajnim nezgodama”, naveo je Pelkić.

U prva tri mjeseca ove godine bilo je 167 saobraćajnih nezgoda, a lani u istom periodu 156. Sa posljedicama po lice ove godine su bile 52, a lani 42 saobraćajne nezgode. Ukupan broj stradalih ove godine je 84, a lani 60, među kojima su četiri lica izgubila život, dvostruko više nego lani, 15 ih je teško povrijeđeno, u poređenju sa lanjskih deset, a 65 lakše povrijeđeno, dok ih je lani bilo 48.

Iz saobraćaja je isključeno 20 vozila, kao i lani, i 797 pijanih, a 67 vozača bez položenog vozačkog ispita.

U oblasti kriminaliteta zabilježen je pad broja krivičnih djela za 13,82 odsto, a u strukturi izvršenih krivičnih djela prevladavaju takozvana lakša krivična djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina.

Zabilježeno je 12 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, za razliku od lanjskih pet, te podneseno sedam izvještaja protiv pet lica.

Evidentirana su 132 slučaja narušavanja javnog reda i mira, pri čemu je učinjeno 182 prekršaja. Za prekršaje je podneseno 53 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 95 prekršajnih naloga protiv 176 lica.

Broj samoubistava je učetverostručen – sa lanjskih dva na ovogodišnjih osam.

U izvještajnom periodu građanima je izdata 7.261 ličnh karta, 3.106 putnih isprava i 2.698 vozačkih dozvola, te registrovano 6.844 motornih vozila.

CJB Prijedor ponovo je osnovan 1. novembra 2013. godine, a, govoreći o organizacionoj strukturi, Pelkić je kazao da su završena kadrovska postavljenja i da je još nekoliko mjesta ostalo nepopunjeno, ali da ona ne utiču bitno na rad i aktivnosti Centra.

SRNA