cjbpd-februarU kontrolama javnog reda i mira i psihofizičkog stanja učesnika u saobraćaju pripadnici Centra javne bebjednosti /CJB/ Prijedor proteklog vikenda su na području ovog grada sankcionisali 37 pijanih vozača, dok je 15 lica zadržano u službenim prostorijama do otrežnjenja.

“Iz saobraćaja je isključeno šest vozila – dva zbog tehničke neispravnosti, tri jer nisu bila registrovana i jedno koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi”, saopšteno je danas iz ovog centra.

Zbog prebrze vožnje uručena su 82 prekršajna naloga, među kojima 26 sa zaštitnom mjerom zabrane vožnje i dva sa novčanom kaznom od po 400 KM.

U dva slučaja policijski službenici su sankcionisali ugostiteljske radnike zbog počinjenog prekršaja posluživanje alkoholom prema Zakonu o javnom redu i miru, u kojem je propisana novčana kazna od 400 KM do 1.200 KM za lice koje pri prometu alkoholnih pića daje alkohol očigledno pijanom licu, maloljetnom licu, duševno bolesnom licu ili licu zaostalog duševnog razvoja ili koje podstiče ova lica na uzimanje alkoholnih pića.

“Apelujemo da se građani, a posebno učesnici u saobraćaju, pridržavaju zakonskih propisa, a policijski službenici će kontinuirano nastaviti kontrole učesnika u saobraćaju, gdje je akcent stavljen na primjenu mjere zadržavanje lišenjem slobode, kojom je propisano lišenje slobode lica koje je zatečeno u izvršenju prekršaja, a lice ima više od jedan gram alkohola po kilogramu, pod uticajem je opojnih sredstava ili je odbilo da se podvrgne alkotestiranju”, poručuju iz ovog centra.

Iz CJB Prijedor podsjećaju da se, ukoliko se u ovim okolnostima počini prekršaj u saobraćaju, prema takvom licu može primijeniti mjera premještanja vozila čiji troškovi idu na račun počinioca prekršaja.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com