U Prijedoru je povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja prvi put organizovan marš “Besmrtnog puka”.

Potomci učesnika u borbi protiv fašizma sa slikama svojih predaka u rukama prošetali su od zgrade Gradske uprave do parka na Pećanima gdje su položili vijence ispred spomenika Narodnooslobodilačke borbe.

U maršu “Besmrtnog puka” učestvuje i Ranko Kaurin.

– Nosim sliku svoga oca Bogdana koji je nosilac partizanske spomenice. Moja želja je da se revizija istorije ne dozvoljava onima koji su to najmanje zaslužili – poručio je Kaurin.

Ognjen Vukić zajedno sa sinom Petrom nosi sliku narodnog heroja Rade Bašića.

– To je ujak moje majke i ponosan sam što nosim njegovu sliku zajedno sa sinom. Drago mi je da učestvujemo u ovoj manifestaciji koja se prvi put organizuje u našem gradu – rekao je Vukić.

Ovaj marš prvi put organizuje u Prijedoru Udruženje za očuvanje tradicije.

Predsjednik Udruženja Željko Šormaz kaže da su ovaj marš planirali prošle godine, ali nije održan zbog epidemije virusa korona.

– Nadamo se da će ovo prerasti u jednu tradiciju kao i u drugim gradovima svijeta koji žele da budu dio antifašističkog pokreta. Ne treba dozvoliti da svi oni revizionistički pokušaji promjene istorije koji se dešavaju da imaju značajnije mjesto, da se zna da je Prijedor i područje oko Kozare mjesto gdje treba da se obilježava ovako značajan datum – rekao je Šormaz.

U Maršu besmrtnog puka učestvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović pod čijim pokroviteljstvom je organizovana ova manifestacija.

On je u rukama nosio ispisano ime djeda Petra Pavlovića koji je učestvovao u Drugom svjetskom ratu.

Pavlović je poručio da mir nema cijenu i da je Prijedor slobodan grad za sve one koji žele ovdje da žive.

srpskainfo.com