U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru sinoć je otvorena izložba radova pod nazivom “Dan” autora Radoslava Tadića.

Riječ je o profesoru sa banjalučke Akademije umjetnosti, porijeklom iz Drvara kome je ovo prva izložba u Prijedoru odakle nosi, kako je rekao, lijepe uspomene pohađajući dva razreda gimnazije.

On je novinarima izjavio i da je ovom svojom izložbom želio da na publiku prenese užitak koji pronalazi u radu i na neki način spas i mali pomak od svakodnevnice.

“Riječ je o slikama malog formata rađenih tehnikom ulje na platnu, a to je malo neobično u odnosu na ranije cikluse gdje sam se bavio slikarskim instalacijama većeg formata”, rekao je Tadić.

Recenzent izložbe i akademski slikar Daria Vujasin je na otvaranju večerašnje izložbe istakla da je ona jedan intiman doživljaj koji će biti prenesen na publiku i da je značaj izložbe upravo ta interakcija publike i umjetničkog djela.

“To je nešto što smo danas malo izgubili i učešće posmatrača na ovoj izložbi je veoma značajno jer ova serija radova poziva na jednu interaktivnost publike u promišljanju i sagledavanju umjetničkog sadržaja”, kazala je Vujasinova.

Budući da je ovo prva manifestacija u okviru programa obilježavanja Dana grada izložbu je otvorio gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. On je poželio dobrodošlicu i autoru i posjetiocima izložbe te ih pozvao da i narednih dana budu dio različitih programa kojim Prijedor slavi 16.maj-Dan grada.

Vršilac dužnosti direktora Galerije Aleksandar Drinić, kojem je ovo prva izložba od kada je imenovan na ovu funkciju,najavio je nove događaje, koncerte, promocije knjiga i likovne izložbe u narednom periodu.

Inače, Tadić je do sada izlagao 22 puta samostalno i preko 60 puta kolektivno na izložbama od lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Mađarskoj, NJemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Kuvajtu i Kini.

Izložba Radoslava Tadića biće u Prijedoru otvorena do 7.juna.

prijedorgrad.org