„Niskogradnja Marjanović” iz Prijedora dobila je još jedan u nizu ugovora od prijedorske toplane i to u ponovljenom postupku, a ovog puta radi se o ugovoru za isporuku i nabavku drvene sječke vrijedne 1,4 miliona maraka.

Toplana je krajem decembra prošle godine objavila obavještenje o nabavci sječke, ali je nabavka poništena jer je Kancelarija za žalbe BiH određene stavke iz tenderske dokumentacije ocijenila kao diskriminatorske.

Tada je utvrđeno da je Toplana prilikom izrade tendera postupila mimo Zakona o javnim nabavkama, odnosno da su u tenderu postavljeni uslovi na način da je izvršena diskriminacija, narušeni principi jednakog tretmana, kao i principi pravedne i otvorene konkurencije.

„Ponuđač u svrhu dokazivanja tehničke i profesionalne sposobnosti koja je vezana za predmet nabavke, treba ispuniti minimalne uslove da je uredno izvršio jedan ili više ugovora iz oblasti predmetne nabavke (isporuka drvene sječke), u ukupnom minimalnom iznosu (zbirno) 900.000 KM, u posljednje tri godine“, istaknuto je u tenderskoj dokumentaciji, a ova stavka je prema mišljenju „Bars Kompanija“ iz Prijedora koji je uložio žalbu , ali i Kancelarije za žalbe bila sporna.

Konkretno, prema mišljenju Kancelarije, postavljanje ovakvih uslova ima diskriminišući i ograničen karakter, kojim dolazi do eliminisanja ponuđača koji u potpunosti i uredno mogu izvršiti planirani ugovor.

„Niskogradnja Marjanović“ pobjednik na skoro svim tenderima prijedorske toplane
Ono što je važno napomenuti jeste da je „Niskogradnja Marjanović“ do sada pobjedila na skoro svim tenderima prijedorske toplane, a koji su se ticali nabavke drvene sječke ili biomase.

Posljednji u nizu ugovora koji su dobili jeste gore pomenuti ugovor od 1,4 miliona maraka za nabavku i isporuku drvene sječke, gdje je trajanje okvirnog sporazuma od ove do 2023. godine.

„Niskogradnji“ se posrećilo i krajem marta ove godine kada je Toplana nabavljala ogrijevno drvo, te je tada ovo preduzeće bilo jedan od pobjednika na tenderu, te sa toplanom zaključilo ugovor vrijedan 145.500 KM, a nabavka je provedena pregovaračkim postupkom.

Pored „Niskogradnje“, na istom tom tenderu je pobjedila i firma VB „Progres“ Prijedor i dobila ugovor za nabavku i isporuku ogrijevnog drveta vrijedan 133.500 maraka.

Kao razlog za provođenje ove nabavke putem pregovaračkog postupka, Toplana je navela da je isporuka pokrenuta zbog hitnosti isključivo zbog završetka grejne sezone 2020/21.

Ono što je interesantno je da su, prema navodima iz prijedorska toplane, pribjegli pregovaračkom postuku jer su u tom periodu u toku bili žalbeni postupci na ovu nabavku, te nisu mogli provesti već pokrenute procedure zbog čega su ušli u pregovore sa pomenutim firmama.

Dodali su da je postupak proveden na ovaj način i zbog spriječavanja štete koja može nastati po poslovanje preduzeća neisporukom toplotne energije Gradu Prijedoru.

Niskogradnja je zaključila sa Toplanom i okvirni sporazum za nabavku drvene sječke za period od 2019. do 2020. godine vrijedan 950.000 KM, a dobili su i ugovor za isporuku biomase u periodu od 17. jula 2018. do 17. jula prošle godine, vrijedan 4,4 miliona maraka.

„Niskogradnja Marjanović“ se bavi cestovnim prevozom robe, izgradnjom objekata niskogradnje, te prevozom u drumskom saobraćaju.

U 2019. godini ukupan prihod im je iznosio 6,4 miliona maraka, a dobit koju su prikazali je 922. 198 KM.

capital.ba