Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u crkvi Svete Trojice jutros je služena vaskršnja liturgija na kojoj je pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin je svim parohijanima i pravoslavnim vjernicima poželio srećan i blagosloven ovaj veliki praznik uz radosni pozdrav “Hristos vaskrse”.

Vaskršnju čestitku građanima pravoslavne vjeroispovijesti i vjernicima uputio je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović ističući da nam je možda u ovo vrijeme velikih iskušenja pred kojima se našlo čitavo čovječanstvo, praštanje nešto čemu se vraćamo, a vaskršnje slavlje još jedno podsjećanje na pravo značenje Hristovog vaskrsenja.

“Neka sa nama na putu mnogih životnih iskušenja uvijek bude vjera u ljude i vjera u novi i bolji život”, poručio je gradonačenik Pavlović.

Po prvi put u porti crkve danas je organizovana vaskršnja tucijada koja je okupila više stotina mališana.

Vjeru, tradiciju i običaje ne smijemo zaboraviti bila je jedinstvena poruka ovog druženja najmlađih Prijedorčana.

Više od nagrada bili su važniji radost i osmjesi najmlađih Prijedorčana, mada je bila i pokoja suza, kojom su samo pokazali da su se vrijedno pripremali i da im je bilo stalo da budu najbolji.

A najbolji je mogao biti samo jedan-ovoga puta bio je to Lazar Kobas koji je za svoju pobjedu osvojio zlatnik koji mu je uručio gradonačelnik Prijedora.

Tucijade su održane i ispred manastira u izgradnji Miloševac, potom u Domu Čirkin Polje u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Kozara” u Čirkin Polju i u portama mnogih pravoslavnih hramova na području grada.

prijedorgrad.org