Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović danas je organizovao prijem za članice Kola srpskih sestara uoči obilježavanja velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa.

On je ovom prilikom istakao da je ovo udruženje veoma bitno za grad Prijedor i njegove građane jer imaju dugogodišnju tradiciju promocije pravoslavne vjere i običaja.

“Prilikom dolaska na dužnost gradonačelnika bio sam njihov gost i imao sam priliku da se upoznam sa svim aktivnostima koje provode i evo danas sam oduševljen podatkom da su njihove članice u samo nekoliko dana pripremile preko 6000 vaskršnjih peretaka i ovim putem želim da im čestitam na onome što rade i da im se zahvalim u ime građana Prijedora”, rekao je Pavlović.

On je dodao da, koliko je važan rad Kola srpskih sestara za grad Prijedor, govori i podatak da je ove godine ovo udruženje po prvi put uvršteno u budžet grada Prijedora.

“Ove godine će Kolo srpskih sestara od Grada dobiti 7.000 KM što nije bilo u prethodnom periodu, a izdvojili smo i sredstva za pripremu ovih peretaka koji su dio vaskršnje tradicije našeg kraja”, istakao je Pavlović.

On je dodao da je grad Prijedor opredijeljen da sarađuje sa Kolom srpskih sestara koje promoviše naše običaje i pravoslavnu tradiciju i da , s tim u vezi, podrška grada neće izostati i da ona iz godine u godinu može da bude samo sve veća i veća.

Predsjednica Kola srpskih sestara grada Prijedora Jadranka Mijić je izjavila novinarima da su one zahvalne gradonačelniku i Gradskoj upravi koji im pružaju podršku u radu.

“Mi smo zahvalni i njima, a i našim sugrađanima koji su se ove godine maksimalno potrudili i kod nas kupovali vaskršnje peretke jer tim osim što zajedno pomažemo ljudima u stanju socijalne potrebe, pomažu i naš rad”, rekla je Mijićeva.

Ona je istakla da to što su uvršteni u budžet grada za njih nije mala stvar i da će im ta sredstva dobro doći za ukupno pružanje pomoći stanovništvu i za redovno održavanje njihovog rada.

Mijićeva je dodala da su ove, kao i svake godine pripremile vaskršnje peretke od kojih je dobar dio podijeljen vrtiću, Domu penzionera i redovnim korisnicima, a dio prodat.

Ona je istakla da Kolo srpskih sestara u Prijedoru trenutno ima tridesetak članica od kojih je 15 radno sposobno i da je jedini problem sa kojim se susreću što nemaju dovoljno podmlatka.

“Iskoristila bih i ovu priliku da pozovem naše mlađe sugrađanke koje žele pomoći socijano ugroženom licima, a i one koji žele da nauče izradu ručnih radova i izradu tradicionalnih i domaćih jela da nam se pridruže i da im poručim da će im sigurno biti lijepo, a mogu i mnogo toga da nauče”, naglasila je Mijićeva.

Priprema peretaka za Vaskrs je autohtoni običaj Potkozarja i ukras gotovo svake potkozarske trpeze za ovaj najradosniji hrišćanski praznik. Pereci proizvedeni u kuhinji Kola srpskih sestara su veoma traženi i čuveni po kvalitetu jer ih pripremaju isključivo od domaćih jaja, a po recepturi i strpljenju provjerenih domaćica.

Izrada ove poslastice u obliku trnove krune, ma koliko djelovalo jednostavno, dugotrajan je proces za čiju je pripremu potrebno puno pažnje i kulinarskog iskustva. Cijena jedno vaskršnjeg peretka je i ove godine bila jednu KM.

prijedorgrad.org