Grafolog je utvrdio da nijedan od dva odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Prijedora nije potpisao inicijativu za smjenu direktora Sportske dvorane „Mladost“ i da je to potpis treće osobe.

Ovo je navela šefica Kluba odbornika SDS u Skupštini grada Prijedora, Biljana Knežević, nakon što su odbornici raspravljali o izvještaju o radu Sportske dvorane „Mladost“ za prošlu godinu, čiji je direktor bio Duško Rajilić iz SDS.

Rajilić je smjenjen u martu ove godine, kao i ostali direktori ustanova i preduzeća iz partija koje nisu u skupštinskoj većini. Inicijativu sa smjenu Rajilića potpisali su, između ostalih, odbornici iz US, Nenad Mejakić i Predrag Puđa. Na prijedlog ove partije izabrana je nova direktorka dvorane Tijana Bereta-Jacišin.

Još na tadašnjoj sjednici, kada su smenjivani direktori, Kneževićeva je izrazila sumnju da potpisi na inicijativi nisu od ova dva odbornika, jer se razlikuju od njihovih potpisa ispod odborničkih pitanja. Ona je ovaj put navela da odbornici izvještaje o radu ustanova usvajaju na osnovu instrukcija, te odnosa prema bivšim i sadašnjim direktorima.

– S obzirom da kolega Nenad Mejakić (US) najavljuje da će biti suzdržan tokom glasanja, dirigovano je da izvještaj ne bude usvojen, a to što izvještaj neće biti usvojen neće opovrgnuti neke stvari koje su se dešavale, čak i krivičnu odgovornost, budući da je došao izvještaj sudskog vještaka u vezi sa falsifikovanjem potpisa i uzet je na obradu u Okružnom tužilaštvu Prijedor – rekla je Kneževićeva.

Dodala je da je Duško Rajilić savjesno i marljivo radio posao direktora, ali da je smijenjen iz političkih razloga.

– Političke smjene zakon ne poznaje. Redovna procedura za zapošljavanje direktora je postojala, a ovo nije redovna procedura. O svemu ćemo kada sud da svoje mišljenje. Grafolog je potvrdio da je jedan skriptor na inicijativi za smjenu, a da to nije nijedan od ova potpisana – istakla je Kneževićeva.

Odbornik Nenad Mejakić smatra da se u dvorani „Mladost“ nije domaćinski poslovalo.

– I kakvo Okružno tužilaštvo?! Ja sam pokrenuo inicijativu za smjenu, jer bivši direktor Duško Rajilić izvještaj o radu nije predao na vrijeme. Jeste ovo politika; kako je došao prošli direktor, i doći će opet – naveo je Mejakić.

On je rekao da je dvorana prošle godine sama zaradila za oko 32.000 KM manje nego godinu ranije, ali i da su zaposleni novi radnici zbog koji su troškovi plata uvećani za 40.000 KM.

– To je u koliziji jedno s drugim, a vidjeli smo da tri, četiri mjeseca niko nije radio. Ne bi trebali primati nove radnike – izjavio je Mejakić i poručio da će on biti suzdržan tokom glasanja.

Izvještaj o radu dvorane odbornicima je predstavila nova direktorka Tijana Bereta-Jacišin. Navela je da je zbog epidemije virusa korona u dvorani prekinuta nastava fizičkog vaspitanja, te da dva mjeseca nije bilo treninga i drugih aktivnosti. Dvorana je u prošloj godini ostvarila prihod od 2.758 KM. Izvještaj o radu dvorane nije usvojen jer je 11 odbornika bilo suzdržano, tri za i dva protiv.

NOVA ZAPOŠLJAVANJA
Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović rekao je da neće glasati za izvještaj o radu dvorane. Naveo je da je zbog epidemije virusa korona u dvorani smanjen broj treninga, školskih časova i ostalih događaja.

– Dvorana je korištena kao karantin 37 dana. U tom periodu nije zaposlen nijedan novi radnik, a piše da su zaposlena tri radnika, svi u predizborno vrijeme. Imamo dva domaćina za dočekivanje, a zaposli se i treći, imamo tri radnika higijene i zaposle se još dva, a nema manifestacija. Na to sve plati se privatna firma za čišćenje dvorane sa oko 16.000 KM – rekao je on.

Podsjetio je da je Grad Prijedor prošle godine uplatio 250.000 KM za dug za grijanje Sporstke dvorane „Mladost“, koja potražuje 180.000 KM od svojih korisnika.

srpskainfo.com