Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je juče pomoć od 70.000 KM iz budžeta grada voćarima čiji su zasadi pretrpjeli štete od proljetnog mraza.

“Svjesni smo činjenice da su voćari ovim nemilim događajem oštećeni i da je njihova čitava proizvodnja dovedena u pitanje i odlučili smo se da im pomognemo na ovaj način. Ponavljam da situacija u budžetu nije nimalo zadovoljavajuća, ali uvažavajući značaj voćarske proizvodnje na teritoriji grada Prijedora, Gradska uprava se odlučila za ovaj korak”, rekao je Pavlović na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je naglasio da je ovo još jedan dokaz da grad misli na voćare i da želi da im pomogne onoliko koliko je u mogućnosti i da oni u budućnosti mogu da računaju na Gradsku upravu u skladu s njenim mogućnostima.Ovo možda nije prvi put da se na ovaj način pomaže voćarima,ali je , kako je konstatovano na današnjoj pres konferenciji, možda do sada najbrže reagovanje u pružanju pomoći.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić rekao je da se Udruženje voćara Prijedor ovom odjeljenju obratilo 14. aprila molbom da im se pomogne u saniranju šteta nastalih usljed mraza koji je trajao čitavu sedmicu sa niskim temperaturama gdje je najniža bila 5,2 stepeni celzijusa ispod nule.

“Stradale su koštičave voćne vrste šljiva, trešnja, višnja, prema podacima kojima mi raspolažemo gotovo u nekom procentu od oko 90 odsto i znatno je stradala kruška. Štete na jabukama još nisu procjenjene. Naša procjena je da su u znatnom procentu stradale crvene sorte jabuka, dok su ostale prošle nešto malo bolje”, naveo je Egić.

On je podsjetio da voćari ovaj problem imaju dugi niz godina, da su ovako niske temperature bile i prošle godine i da su voćnjaci stradali tako da je ova kategorija poljoprivrednih proizvođača jako izmorena, iscrpljena i zaslužuje pomoć od grada.

“Već sljedeće sedmice će biti formirane komisije koje će ići u procjenu šteta. Ovih 70.000 KM ćemo proporcionalno rasporediti prema tim štetama. Osim ove pomoći, koja je urgentna i neophodna, grad kroz sve svoje podsticaje ima i druge vidove pomoći za voćare, a jedna od stvari koja će njih najviše zanimati je izgradnja hladnjače koja je planirana do kraja ove godine”, naglasio je Egić.

On je naveo da na teritoriji grada ima oko 82 hektara intenzivnog zasada voća, što će biti i jedan od uslova da se izađe na teren i razmotri obeštećenje.

“Naša služba će tek da objaviti poziv i mi ćemo po prijavama izlaziti na teren i vršiti procjenu”, najavio je Egić.

prijedorgrad.org