Račun prijedorske “Toplane” blokiran je jer je dobavljač biomase preduzeće “Niskogradnja Marjanović” aktivirala mjenicu od 700.000 KM.

Ovo je novinarima potvrdio vršilac dužnosti direktora u „Toplani“ Prijedor Duško Miletić.

On kaže da ukupan dug ovog preduzeća prema „Niskogradnji Marjanović“ iznosi 1.189.000 KM, te da je bivši direktor iz DNS imao dogovor sa ovim dobavljačem da mjesečno uplaćuju 100.000 KM za dug.

– Za mjesec dana svog mandata sam “Niskogradnji Marjanović” pored ovih 100 hiljada KM koje su dogovorene, uplatio još 80.000 KM. Apsurd je što je stigao dopis od dobavljača da nije praćena dinamika, već da od „Toplane” traži izmirenje cijelog duga. Imam finansijsku karticu preduzeća na kojoj se vidi da je od mog dolaska 13.03. preduzeću “Niskogradnji Marjanović” isplaćeno 180.000 KM -kaže Miletić.

On je istakao da je novac koji je blokiran na računu „Toplane“ trebalo da bude isplaćen za ratu kredita Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

– Ovim potezom očigledno smišljenim, tajkuni bliski DNS su imali namjeru da Prijedorčani u ovoj sedmici ostanu hladnih radijatora, da zaustavimo grijanje i predstave da rukovodstvo „Toplane“ nije sposobno za ove poslove. Na njihovu žalost to se nije dogodilo i menadžment „Toplane“ je odlučio da se sezona grijanja nastavi sedam dana – rekao je Miletić.

On je podsjetio da je nakon stupanja na dužnost direktora na lagerima „Toplane“ bilo sječke za dva dana, te da je sječku nabavljao po hitnim postupcima.

– Tačno je da sada nemamo novac za isplatu rate kredita koji nam je DNS ostavio, ali imamo čist obraz pred građanima Prijedora i poruku da nas ništa neće zaustaviti da “Topalnu” postavimo na čvrste noge – zaključio je Miletić.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je poručio da prethodna vlast ima udjela u svemu što se dešava u „Toplani“.

– Ova dešavanja u gradskoj „Toplani“ govore da udbaško-tajkunska hobotnica ne spava i pokušava svojim pipcima da onemogući rad Gradske uprave. To im neće poći za rukom. Izabrani smo da se suprotstavimo toj hobotnici i to ćemo uraditi u narednom periodu. Uzalud im svi pokušaji – rekao je on.

Pavlović smatra da je Grad prevareni žirant jer je 14. aprila uplatio 625.000 KM na račun „Toplane“ kako bi se izmirila rata kredita EBRD.

-Skupili smo novac i uplatili na račun za koji nam je bivši direktor rekao da je to račun koji se ne može iskoristiti za druge svrhe, a 15.04. su povučena ta sredstva po osnovu duga za preduzeće „Marjanović doo“. Toplana ostaje bez novca koji mora imati 30.04. na računu kako bi izmirila dug prema EBRD – kaže Pavlović.

On je objasnio da je upitno da li će „Toplana“ moći izmiriti ratu EBRD do utvrđenog datuma. Naveo je da je vlasnik preduzeća „Niskogradnaj Marjanović“ prekršio dogovo koji je imao sa bivšim direktorom iz razloga što u „Toplani“ više nije direktor koji mu odgovara za dogovaranje tendera.

– Sada nije prošao na tenderu pa na takav način izražava revolt prema svim građanima Prijedora i dolazimo u opasnost da dva miliona evra grant sredstava postanu kreditna sredsva. U tu fazu smo došli da se dug na takav način poveća Toplani – upozorio je Pavlović.

On je rekao da traži odgovornost bivšeg direktora „Toplane“ Zorana Kneževića zbog činjenice da poseban račun na kojem je blokirani novac nije bio založen u jedinstveni sistem zaloga BiH kako bi novac samo služio za isplatu kredita EBRD.

Podsjetio je da je Knežević na sjednici Skupštine grada Prijedora izjavio da je račun na koji se uplaćuje novac za ratu EBRD samo za tu namjenu.

srpskainfo.com