Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas čitav niz kapitalnih projekata koji će se realizovati u Prijedoru, poput zaštite od visokih voda vrijedne 15 miliona maraka, pomoći privredi od deset miliona maraka, kompletne rekonstrukcije bolnice, podrške izgradnji industrijskih zona od 800.000 KM i rekonstrukcije željezničke pruge Prijedor – LJubija koja je preduslov za eksploataciju rude.

“Drago mi je da Prijedor ima stabilnu političku odnosno skupštinsku strukturu. Agilnost Gradske uprave već se osjetila u ovom vremenu. Želim da gradonačelniku u njegovom timu čestitam na predanosti i posvećenosti”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem i njegovim saradnicima.

On je naveo da će u naredne dvije godine 15 miliona maraka biti uloženo u trajno i kompletno rješavanje problema visokih i da nijedno naselje ne bude ugroženo visokim vodama kao do sada.

“Od agilnosti stručnih službi koje rade na tome zavisiće period realizacije. Drugi problem jeste bolnica. Prijedor će dobiti potpuno rekonstruisanu bolnicu sa izgrađenim novim aneksima ako to bude neophodno sa potpuno novom opremom ili potrebnom opremom da to bude bolnica na nivou ovog grada i ovog regiona”, najavio je Dodik.

On je ocijenio da grad nije imao ništa od eksploatacije rude u proteklih 10-15 godina.

“Ono što se otvara u perspektivi su rudna nalazišta u LJubiji i danas je ministar saobraćaja dobio zadatak da se uđe u projekat izgradnje i modernizacije stare urušene pruge od Prijedora do LJubije, a ambiciozni plan izgradnje industrijskih zona sa 800.000 KM biće podržan iz Ministarstva finansija”, istakao je Dodik.

On je najavio i deset miliona maraka podrške privredi u vrijeme kovida, prije svega mala i srednja preduzeća, a grad i privreda treba da naprave spisak potreba i upute Kompenzacionom fondu.

“Promjena je ovdje u gradu i ne treba se osvrtati na ono šta je bilo i kako je bilo. Mislim da je vrijeme za prodore koji ovdje treba da se dese, a ozbiljnu i veliku promjenu napraviće i auto-put Prijedor – Banjaluka”, ocijenio je Dodik. On je najavio da bi ta dionica mogla biti gotova u narednih pet ili šest godina, a u konačnici će se vezati za auto-put Banjaluka – Beograd koji je i kapitali infrastrukturni, ali i politički projekat.

Pavlović je rekao da je posjeta jasan znak da su Vlada i rukovodstvo Republike Srpske opredijeljeni da grad Prijedor funkcioniše na najbolji mogući način i da završi sve ono što je neophodno u narednom periodu.

“Vlada i srpski član Predsjedništva će stajati iza onih projekata koje grad bude radio i planirao, ali da sve što je neophodno da prvo grad uradi, od projektovanja, eksproprijacije, da uradi, a nakon toga da s projektima idemo ka Vladi”, dodao je Pavlović.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, te direktor Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević.

prijedorgrad.org