Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je na pres konferenciji da je izvještaj analize budžeta nezavisnog revizora/profesorke sa Ekonomskog fakulteta u Banja Luci/ pokazao da je suficit koji je prethodna vlast tokom prethodnih godina iskazivala bio prividan , a da je stvarno stanje budžeta bilo- skriveni deficit.

“Analizirali smo budžet od 2016-2020.godine i ukupna deficit za prošlu godinu iznosi 4.225.521 KM i ovo govori o njihovom ostavljanju sredstava na računu”, rekao je Pavlović. On je dodao da ovo nije način na koji je on želio da radi, ali da je primoran da ove podatke iznese u javnost te da je budžet grada Prijedora “uništen i demoliran”, da ga je on takvog zatekao i da je to prava istina.

“Vjerovao sam da neću morati da izlazim u javnost na ovaj način jer to nije moj način rada ni funkcionisanja, ali nažalost primoran sam na to onog momenta kada je bivši gradonačelnik izjavio da je u budžetu ostavio više od četiri miliona KM i da mu nije jasno o čemu ja to govorim, dužan sam da obavijestim sve naše građane šta je to DNS ostavio svima nama zajedno”, izjavio je Pavlović.

On je dodao da je nepokriveni deficit 2.875.480 KM, a ako se uzme u obzir da postoje nerealizovani iz ranijeg perioda u ukupnom iznosu 1.350.041 KM, može se zaključiti da ukupna negativna razlika u finansiranju odnosno ukupan deficit za 2020.godinu iznosi 4.225.521 KM.

“U ovom deficitu posebno je bitno istaknuti ugovore sa dobavljačima LED rasvjete u vrijednosti od 4.987.709 KM bez PDV-a odnosno 5.835.619 KM sa PDV-om. Faktura sa PDV-om od navedenog dobavljača od oko 900.000 KM nije bila predviđena budžetom za 2020.godinu iako je to moralo biti urađeno. Ta faktura je mene dočekala sa prvim danima mog mandata tj.treći dan kad sam sjeo na funkciju načelnika,a koja je morala zakonski biti plaćena što sam, naravno i učinio, kako bih izbjegao kršenje Zakona o PDV-u”, rekao je Pavlović.

On je dodao i da je bivši gradonačelnik sa istim dobavljačem potpisao još jedan ugovor 2.decembra 2020.godine , dakle nakon završenih izbora i nekoliko dana prije nego što će otići sa pozicije gradonačelnika i to ugovor vrijednosti blizu milion KM za održavanje rasvjete u naredne četiri godine.

“Sve bi to bilo u redu da taj iznos nije potrošen prije potpisivanja ugovora, u predizbornoj kampanji , proširujući rasvjetu kako bi se skupili politički poeni i glasovi. Sve to je odrađeno bez provedene procedure javne nabavke i što nije bilo planirano budžetom i suprotno je sa zakonom”, rekao je Pavlović.

On je nastavajući svoje obraćanje medijima, naglasio da bivši gradonačelnik , iako je bila iskazana potreba, nije Skupštini grada predložio rebalans budžeta za prethodnu godinu.

“Kršeći zakon, on je restrukturirao postojeći budžet i učinio preraspodjelu sredstava realokacijama, ni manje ni više , na taj način realocirano je 7.074.000 KM, što ponavljam nije u skladu sa Zakonom”,rekao je Pavlović.

On je naveo da su u budžetu otvorene nove potrošačke jedinice za preventivnu zdravstvenu zaštitu u borbi protiv virusa korona od 381.000 KM i u okviru toga grantovi neprofitnim organizacijama, udruženjima građana i humanitarnim organizacijama od 234.000 KM, ali su ova sredstva korištena u predizborne svrhe.

“S tim u vezi su i fizička lica inkasirala 35.000 KM. Evo ja ovom prilikom pitam bivšeg gradonačelnika kako su se ta lica borila protiv kovida četiri dana prije izbora kada su ta sredstva i uplaćena na njihove račune. Dodatno je interesantno što su među fizičkim licima i visoki funkcioneri DNS-a i SDA, a neka od tih lica su bila imenovana za članove biračkih odbora navedenih stranaka ili su bili nezavisni kandidati za odbornike”, naglasio je Pavlović i medijima pokazao zaključke sa zaštitom preko imena i jedinstvenih matičnh brojeva lica koja su sa ove stavke primala novac.

“Svi smo tokom prošle godine slušali priču o poznatim prijedorskim volonterima u borbi protiv virusa korona koje je tada angažovala gradska vlast. Žao mi je što sam i ja bio jedan od lakovjernih građana koji je povjerovao u nečije volonterstvo i dobročiniteljstvo. Svi ti koji su se slikali i hvalili volonterstvom isplaćeni su iz budžeta na račun fizičkih lica. Među njima, možete da pretpostavite, su sve sami aktivisti DNS-a”, dodao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, zanimljiv je detalj da su sa iste budžetske stavke isplaćivani samo po jedan proizvođač mlijeka, proizvođač malina i udruženje poljoprivrednih proizvođača, kao da su samo oni suočeni s pandemijom ili da su više pogođeni od ostalih iz svoje branše.

“Zašto sredstva nisu podijeljena na ravne časti? Ovo je sramno i žalosno”, ocijenio je Pavlović.

On je dodao da je u cilju političkog promovisanja DNS-a u periodu od 1. januara 2019. godine, kada je DNS izgubio skupštinsku većinu u Prijedoru, do 20. marta 2020. godine, u Gradsku upravu i institucije, ustanove i preduzeća čiji je osnivač grad, novozaposlena 242 radnika, a po ugovoru o djelu angažovana 82.

“U dvije godine, zarad politike i političkih interesa, zaposlena su 324 radnika. Nije meni krivo što je toliko ljudi zaposleno. Naprotiv. Moj cilj jeste zapošljavanje radnika, ali ne na štetu mukotrpno stečenog budžeta i budžeta koji je na koljenima, a pitanje je jesu li svi ovi radnici bili neophodni”, rekao je Pavlović.

On je zaključio da je budžet trošen bez plana i programa i da je bilo bitnije predizborno asfaltiranje i plaćanje takozvanih volontera nego stvarna borba protiv kovida, te najavio da će održati i posebnu konferenciju za štampu o ugovorima i sporovima u vezi sa prethodnom strukturom Gradske uprave.

“Molim ih, prijateljski da više nikada brigu o gradu Prijedoru i o svojim sugrađanima ne vode na ovaj način”, poručio je Pavlović na kraju ove konferencije za medije.

prijedorgrad.org