Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovali su operativnu akciju kodnog naziva „Skripta“ sa ciljem otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela „Kompjuterska prevara“ i „Pranje novca“.

U okviru navedene akcije policijski službenici lišili su slobode četiri lica i to: S.D. iz Doboja, D.P. iz Modriče, T.D. iz Laktaša i S.D. iz Prijedora, te izvršili na pretrese na šest lokacija na području Prijedora, Doboja, Modriče i opštine Laktaši.

U pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka (mobilni telefoni, kompjuteri, lap top kompjuteri, kompjuterska oprema, SIM kartice).

Za navedena lica postoje osnovi sumnje da su kreirali i koristili zlonamjerne programe, uz pomoć kojih su tokom 2020. godine neovlašteno pristupali M:tel-ovoj aplikaciji m:go, nakon čega su vršili dopunu većeg broja pretplatničkih kartica, da bi nakon toga lično ili angažujući druga lica podizali tako stečeni novac kroz sistem kladionica i finansijskih institucija, čime su pričinili materijalnu štetu u iznosu iznad 650.000 KM.

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica lišenih slobode.

MUP RS
Foto – ilustracija