Šef kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora Goran Predojević izjavio je danas da su odbornici DNS-a glasali protiv budžeta grada jer nijedan amandman ove stranke nije prihvaćen, iako nijedan nije prekrajao okvire nego su stavke kreirane odgovorno i na način da ne ugrožavaju funkcionisanje grada i kreirane su odgovorno.

-Odbornici DNS-a glasali su protiv budžeta – izjavio je Predojević na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je izrazio nezadovoljstvo što odbornicima nije data mogućnost da diskutuju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Ova tačka dnevnog reda je od prethodne sjednice, održane 15. marta, uvrštena u dnevni red svake sjednice na inicijativu gradonačelnika i tada je o njoj bilo moguće diskutovati, kada su svoje stavove iznijeli svi ljekari među odbornicima.

Ovoga puta, na sjednici održanoj 29. marta, skupštinska većina podržala je prijedlog predsjednika Skupštine grada da se o ovoj temi ne diskutuje.

-Izglasano je da odbornici ne mogu učestvovati u diskusiji o tački dnevnog reda trenutna epidemiološka situacija, već samo da govori gradonačelnik, iako su među odbornicima i aktuelni i prethodni direktor Doma zdravlja i direktor bolnice. Ta situacija nije dobra i lično bih volio da sam mogao učestvovati u diskusiji – naveo je Predojević koji je načelnik Odjela interne medicine u prijedorskoj bolnici.

Predsjednik Gradske organizacije DNS Prijedor Dragutin Rodić izjavio je da je proteklih 16 godina grad Prijedor prolazio kroz velike izazove kao što su svjetska ekonomska kriza 2008, poplave 2014. i pandemija 2020. godine i da je, uprkos tome, budžet funkcionisao pozitivno i uredno servisirao sve svoje obaveze, bez dugova i prema kome.

-Nikada nije bilo ovoliko priče o nedostatku sredstava. Budžet se puni svaki dan, nekada više, nekada manje. Prvi kvartal je uvijek slabiji u odnosu na ostali dio godine i treba nekada čuti one koje imaju iskustva oko toga i dobre namjere da grad i dalje ide uzlaznom linijom – poručio je Rodić.

On je naglasio da se u proteklih 16 godina izuzetno vodilo računa da nema viška radnika u Gradskoj upravi i da se vrlo racionalno postupalo kada su u pitanju ljudski resursi, da je prilikom primopredaje dužnosti gradonačelnika Gradska uprava brojala 298 radnika, uključujući 46 zaposlenih u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, a da ih je sada 316, što ne odgovara standardu od tri zaposlena na hiljadu stanovnika.

-Pošto je bilo mnogo govora o prezaduženosti, drago mi je da imamo podatak da je zaduženost grada 11,86 odsto, od dozvoljenih 18 odsto, gdje se ne računaju garancije kojima grad može da garantuje do 30 odsto i to je bitno da se zna – dodao je Rodić.

Zamjenik šefa Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora Milenko Đaković rekao je da je prilikom primopredaje dužnosti sadašnjem gradonačelniku 23. decembra prošle godine na 21 računu grada bilo 4.211.285 KM, a na jedinstvenom računu trezora grada Prijedora 1.924.703 KM.

-Priča o praznom budžetu je potpuno neistinita, a šta se s budžetom od 23. decembra dešavalo, to zaista ja ne mogu znati – rekao je Đaković.

On je dodao da je protekla sjednica Skupštine grada obilježena jedinstvenom praksom.

-Desilo se čudo da predsjednik Skupštine predloži da se ne usvoji izvještaj o radu gradonačelnika, koji nije postojao kao akt, a da se usvoji izvještaj o radu Gradske uprave. Ja vjerujem da su ovim odbornici dovedeni u zabunu, jer kako se može glasati o nečemu što nije u dokumentu, a ove godine u dokumentima nije bilo izvještaja o radu gradonačelnik – naveo je Đaković.