osnovni sud prijedor-februarOsnovni sud u Prijedoru u 2014. godini premašio je kolektivnu normu za 99,9 odsto, gdje je po sudiji riješeno enormnih 906 predmeta ili više za trećinu u odnosu na 2013. godinu, saopšteno je danas iz ovog suda.

“Imajući u vidu protok i priliv predmeta u sudu koji pokriva Prijedor, Kozarsku Dubicu i Oštru Luku sa više od 150.000 stanovnika, potrebno je razmotriti mogućnosti obezbjeđenja sredstava za početak rada suda u Kozarskoj Dubici i osnivanja okružnog suda, tužilaštva i privrednog suda sa sjedištem u Prijedoru”, navodi se u saopštenju.

Iz ovog suda podsjećaju da po odobrenoj sistematizaciji nedostaje dvoje dodatnih sudija i dva stručna saradnika, da sud funkcioniše u zgradi u kojoj nije izvršena ozbiljnija adaptacija od izgradnje 1960. godine i da je kancelarijski namještaj nefunkcionalan i dotrajao.

“Neophodno je hitno popuniti broj sudija i stručnih saradnika, a time i pomoćnog osoblja, te u skladu sa mogućnostima budžeta izdvojiti sredstva za kancelarijski namještaj, dok je rekonstrukcija zgrade suda u toku”, navodi se u saopštenju.

Sud od oktobra 2014. godine radi na tri lokacije, zbog dogradnje i renoviranja zgrade suda, tako da sudije i ostali zaposlenici rade u neuslovnim kancelarijama, uz buku i prašinu, ali, uprkos tome, nijedno ročište nije odgođeno.

“Sud je početkom 2014. godine imao u radu 14.774 predmeta, u toku 2014. godine primio u rad 14.147 predmeta. Od ukupno 28.921 predmeta riješen je 14.501, a ostalo je 14.420 neriješenih predmeta”, podaci su prijedorskog suda.

Ostvareni kvalitet u izvještajnom periodu je 88,2 odsto. Broj donesenih odluka na koje se može izjaviti pravni lijek je 13.258, od čega je potvrđeno 654, preinačene su 84 i ukinute 122 i djelimično ukinutih 13.

U izvršnom i prekršajnom referatu broj riješenih predmeta veći je od priliva, u krivičnom je broj zaprimljenih predmeta približno jednak broju riješenih, a u parničnom referatu odnos između primljenih i riješenih predmeta je najnepovoljniji s obzirom na to da je priliv veći za 722 predmeta.

Gradska uprava Prijedor godinama se zalaže za novu regionalizaciju Republike Srpske gdje bi Prijedor bio centar nove regije. Prema novom prostornom planu Republike Srpske, koji je u parlamentarnoj proceduri, Prijedor jeste centar nove regije.

U novembru 2013. godine Prijedor je nakon 12 godina ponovo dobio Centar javne bezbjednosti, a gradske vlasti zalažu se da dobije i okružni i privredni sud, kao i regionalnu privrednu komoru.

SRNA